IL: Yksityislääkärin mukaan aivovamman saanut Sami on työkyvytön – vakuutusyhtiö: töihin!


Sami Vainikka sai onnettomuudesta elämää jatkuvasti hankaloittavan aivo- ja niskavamman.

Iltalehti uutisoi kouvolalaisesta Sami Vainikasta, joka joutui moottoripyöräonnettomuuteen noin seitsemän vuotta sitten omana syntymäpäivänään.

Vainikka menetti pyöränsä hallinnan ajaessaan tien kohoumaan. Mies lensi moottoripyörän selästä pää edellä asvalttiin ja vammautui vakavasti. Yksityinen neurologi diagnosoi Vainikalle niskan retkahdusvamman ja vakavan diffuusioaivovamman. Niistä aiheutuvat krooninen niskakipu ja neuropsykologiset oireet vaikeuttavat jatkuvasti Vainikan elämää.

Vainikan mukaan hänen vammojaan ei tutkittu kunnolla. Esimerkiksi magneettikuvia ei otettu ollenkaan. Ambulanssilla sairaalaan kuljetettu mies pääsi kotiin alle tunnissa. Vainikka syyttää sairaalaa hoitovirheestä, joka on mutkistanut sittemmin asioita.

– Se, että vamma olisi tutkittu heti kunnolla olisi vaikuttanut ihan kaikkien asioiden kulkuun todella merkittävästi ja vammoista seuranneita ongelmia voisi olla puolet vähemmän, Vainikka kertoo Iltalehden haastattelussa.

Työkyvyttyömyyseläke puolitettiin

Sairaslomalta sairaseläkkeelle joutunut Vainikka sai ensin kokoaikaista työkyvyttömyyseläkettä liikennevakuutusyhtiöltään OP Vakuutus Oy Pohjolalta.

Noin kolme vuotta sitten vakuutusyhtiö päätti kuitenkin puolittaa miehen saaman eläkkeen. Vakuutusyhtiön perusteluna oli, että onnettomuudesta seuranneet vammat eivät olleet enää täysi syy työkyvyttömyyteen.

Vakuutusyhtiön mielestä Vainikan vanha nilkkavamma ja Chrohnin tauti vaikuttivat miehen työkyvyttömyyteen. Yksityisen neurologin mukaan Vainikka oli kuitenkin selkeästi ja pysyvästi työkyvytön juuri onnettomuuden seurauksena.

Vainikka valitti vakuutusyhtiön päätöksestä vakuutusoikeuteen, mutta valitus hylättiin, eikä siitä voi valittaa.

Vainikka on joutunut päätöksen jälkeen selviämään alle tuhannella eurolla kuussa.

Vakuutusyhtiö patistelee töihin

Vainikka ihmettelee, että vakuutusyhtiön mukaan hänen työkyvyttömyytensä johtuu kaikesta muusta, paitsi onnettomuudesta.

– Yhtäkkiä se ei johdukaan aivovammasta vaan vaikka jostain 2000-luvun alussa tapahtuneesta jutusta, jonka jälkeen olen kyllä pystynyt työskentelemään.

Vakuutusyhtiö ja eläkeyhtiö myöntävät Vainikan oireiden alentavan hänen toimintakykyään, mutta niiden mielestä hän ei ole täysin työkyvytön. Lausunnon mukaan Vainikka voisi edelleen hankkia työtuloja.

Vainikan mukaan hänen vammoihinsa ei aina suhtauduta vakavasti, koska ne eivät näy ulospäin.

– Pitäisikö aivot kaivaa siihen pöydälle, että voin näyttää, missä on vikaa, hän toteaa Iltalehdelle.

Vainikka on tehnyt vakuutusyhtiön menettelystä rikosilmoituksen.

SUOSITUIMMAT