Ilahduta itsetehdyllä joulukortilla – katso täältä ohjeet


Kortin saaminen ilahduttaa aina, ja hauskaa on myös korttien askartelu.

Kierrätysideaa käyttämällä saat erilaista ilmettä kortteihisi.

Suomalaiset kuuluvat asukaslukuun nähden maailman innokkaimpiin joulukorttien lähettäjiin. Vuodessa niitä lähetetään yli 50 miljoonaa.

Joulukortilla on suhteellisen lyhyt historia, koska aiemmin oli tapana lähettää uudenvuoden tervehdyksiä. Tämä tapa levisi Japanista Eurooppaan 1600-luvulla. Uudenvuoden tervehdyksissä kuvattiin onnen symboleja: neliapilaa, hevosenkenkää, possuja ja nokikolareita. Varakkuutta toivotettiin rahan kuvilla, ja uuden alku vauvakuvilla.

Ensimmäisen joulukortin kuvitti englantilainen taiteilija John Calcott Horsley vuonna 1843. Kortin oli tilannut Victoria ja Albert -museon johtaja Sir Henry Cole. Ensimmäinen painos piti sisällään 1000 korttia, jotka painettiin kivipainolla ja väritettiin käsin.

Joulukorttien teollinen painatus alkoi Saksassa 1860-luvulla. Suomessa näitä Saksassa painettuja kortteja alkoi saapua yläluokan keskusteen. Näiden ensimmäisten joulukorttien kuvastoa olivat usein saksalaiset kesäiset maisemat.

Vanhin säilynyt suomalainen joulukortti on vuodelta 1871. Samana vuonna kortteja sai jo lähettää edullisemmalla postimaksulla.

Ensimmäinen joulutonttu nähtiin vuonna 1875 Suomessa painetussa joulukortissa, joka pohjautui Victor Rydbergin Tonttu-runoon. Kortin oli kuvittanut Jenny Nyström. Kortteja kuvittivat myös Rudolf Koivu ja Martta Wendelin.

 ”Pakkasyö on ja leiskuen pohja loimuja viskoo.

Kansa kartanon hiljaisen yösydänuntaan kiskoo.

Ääneti kuu käy kulkuaan, puissa lunta on valkeanaan.

Kattojen päällä on lunta. Tonttu ei vaan saa unta”

Victor Rydbergin Tonttu-runosta.

Joulukortti-ideoita

Heijastinkortti

Joulukorttiin voit yhdistää myös tarpeellisen lahjan, kun koriste on samalla heijastin.

Heijastin syntyy, kun liimaat huopasydämeen heijastinteippiä, jonka voit leikata esimerkiksi sydämen muotoon.

Ompele parsinneulalla heijastimeen ripustuslanka, ja kiinnitä langan toiseen päähän hakaneula. Teippaa heijastinnaru hakaneuloineen kortin sisäkanteen.

Perunaleimasinkortit

Halkaise peruna ja kuivaa halkaisupinnat talouspaperilla. Piirrä tussilla perunan pintaan haluamasi kuva (esim. sydän, omena, kynttilä). Kaiverra kuvion ympäriltä perunamassa pois, jotta saat kuvion näkyviin.

Kaada maalia paperilautaselle ja paina perunaleimasimella kuva erilliselle paperille. Kun kuva on kuivunut, liimaa se kiinni korttipohjaan.

Kierrätyskortteja

Vuosien mittaan joulukortteja kertyy, ja ihan jokaista ei viitsi säilyttää. Ennen kuin vanhoja kortteja heittää pois, kannattaa niitä katsella hetki uusin silmin. Millaisia kuvia niistä voisi leikata itsetehtyihin kortteihin?

Kierrätyskortteihin saa kiinnostavaa materiaalia myös vanhoista aikakausilehdistä.

Tee näin: Leikkaa esimerkiksi jouluaiheinen kuva vuosikymmeniä vanhasta aikakausilehdestä. Liimaa kuva liimapuikolla korttipohjaan. Leikkaa vanhasta joulukortista mieleisesi kuva ja kiinnitä se kaksipuoleisella kohotarralla sopivaan kohtaan aikakausilehdestä leikkaamasi kuvan päälle.

Vahaliitusydänkortti

Väritä korttipohjaa pienempi valkoinen paperi kauttaaltaan erivärisillä vahaliiduilla. Peitä väritetty paperi mustalla vahaliidulla. Piirrä mustaan pintaan vanhalla kuulakärkikynällä suuri sydän ja raaputa siihen kuvioita, jotta kirjava pohja tulee näkyviin. Voit leikata sydänkuvion ja liimata sen paperille, jonka puolestaan liimaat korttipohjaan.

Lumihiutalekortti

Leikkaa valkoisesta paperista seitsemän sentin suuruinen neliö. Leikkaa se, ja taita paperi ensin puoliksi, sitten jälleen puoliksi ja keskikohdasta vielä kerran puoliksi. Pyöristä ulkoreunat. Leikkaa taitoskohtiin ja ulkoreunoihin kuvioita saksilla tai terävällä veitsellä. Liimaa lumihiutale korttipohjaan.

Tarvikkeet kortteihin:

Kierrätyskortit: vanhoja joulukortteja, vanhoja aikakausilehtiä, sakset, liimapuikko, valmiita korttipohjia.

Heijastinkortti: heijastinteippiä, huopasydämiä (voit leikata huopakankaasta, tai ostaa valmiita huopasydämiä) kiinnitysnaru, parsinneula, hakaneula, korttipohjia. Hyvää joulua -tarroja.

Perunaleimasinkortti: raaka peruna, terävä veitsi, askartelumaalia, valkoista paperia, liimapuikko, korttipohjia.

Vahaliitukortti: vahaliituja, valkoista paperia, vanha mustekynä, liimapuikko, korttipohjia.

SUOSITUIMMAT