IS: Monelle voi tulla yllätyksenä kodin sähkösyöpöt – lue aiheesta tietoa


Useat meistä ovat tottuneet huolehtimaan, ettei kodin valot ole turhaan päällä. Jotkut taas saunovat vähemmin, ettei sähkölaskusta tulisi liian suuri.

Luonnolla ja kukkarolle on tietenkin hyväksi kaikki sähköä säästävä toiminta. Kodista löytyy tosin kaikenlaisia yllättäviä sähkösyöppöjä, joita käymme läpi tässä artikkelissa.

Eniten energiaa tuhlautuu lämpimällä vedellä lotraamiseen ja sitä kuluu muun muassa suihkussa käymiseen. Työtehoseuran kouluttaja ja kotitalousopettaja Tarja Marjomaa kertoo asiasta:

– Kylmää vettähän täällä Suomessa riittää kyllä vielä, mutta sähköllä lämmitys on se, mikä vedenkulutuksessa maksaa ja on epäekologista.

Myös käsin tiskaaminen tuhlaa energiaa ja vettä enemmän kuin astianpesukone, jolla pestään täysiä koneellisia.

Pyykin pesemiseen ja kuivattamiseen menee noin neljä prosenttia kodin energiankulutuksesta, mutta pyykinpesutavoilla sitäkin voidaan pienentää. Jos esimerkiksi tiputat pesuohjelman lämpötilaa 60 asteesta 40:een, niin tällä tavalla voidaan puolittaa pesukerran energiankulutus.

Pyykkiä kuivatessa linkouskierroksilla on väliä, sillä voit säästää neljänneksen sähköa nostamalla esimerkiksi 1000:sta kierroksesta 1600:aan minuutissa. Tämä johtuu siitä, että pyykki, joka on jäänyt hyvin kosteaksi vaatii enemmän tehoa kuivausrummulta tai vastaavasti pidemmän ajan pyykkitelineessä.

Luulisi, että telinekuivaus on ilmaista, mutta näin ei olekaan.

– Kun ilmankosteus nousee, se madaltaa huoneilman lämpötilaa jokusen asteen. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että kodin lämmitysjärjestelmä menee päälle ja kuluttaa sähköä, Marjomaa toteaa.

Tämän takia halvinta olisi kuivattaa pyykit ulkona, mutta aina siihen ei ole mahdollisuus säiden puolesta.

Kylmäsäilytyslaitteilla on erityisen iso osuus kodin energiankulutuksesta. Jääkaappi ja pakastin ovat kuitenkin välttämättömiä pitää päällä koko ajan ruoan säilytyksen kannalta. Kodin sähkönkulutuksesta kylmäsäilytyslaitteet vievät noin 13 prosenttia.

Viihde-elektroniikan kokonaisenergiankulutus voi olla kylmäsäiltyslaitteden luokkaa. Tähän sisältyy televisio, tietokoneet ja muut kodin vimpaimet. Tämä johtuu siitä, että kyseisiä laitteita pidetään useasti valmiustilassa.

– Nykyisissä tietokoneissa ja telkkareissa valmiustila ei kuitenkaan kuluta sähköä enää niin paljon kuin vanhoissa malleissa, Marjomaa kertoo.

Jos mahdollista niin kodin viihde-elektroniikan laitteet kannattaa laittaa kokonaan pois päältä, mikäli niitä ei käytä.

Lähde: Ilta-Sanomat

SUOSITUIMMAT