Jari ”Bull” Mentula sai lääkäriltä karun ennusteen – elinaikaa yhdestä kolmeen vuotta


Uutuuskirja Härkävuosi – Jari ”Bull” Mentulan tarina (WSOY) julkaistiin tänään 10.8.

Kirjassaan kehonrakentaja ja valmentaja Jari ”Bull” Mentula kertoo elämästään ja terveysongelmistaan.

Mentula kärsi vuonna 2019 kuukausien ajan unettomuudesta, hengitysvaikeuksista ja lopulta rytmihäiriöistä. Hän oli väsynyt, mutta teki töitä kovaan tahtiin. Maruzella-vaimo oli myös synnyttänyt alkuvuonna Robin-veljen kaksivuotiaalle Romeolle.

Mentula kävi lukuisia kertoja lääkärillä ja sai eriäviä diagnooseja, kunnes loppuvuodesta 2019 hän sai kardiologilta elämänsä pysäyttäneen diagnoosin.

– Saan kuulla, että sydämeni pumppausteho on heikentynyt ja minulla on vaikea sydämen vajaatoiminta. On myös läppävikaa, mitraalivuotoa, paksuuntunutta vasenta kammiota ja jotain muuta, jonka yksityiskohdat pyyhkiytyvät muististani, kun pahempaa seuraa, Mentula kertoo kirjassa.

Kardiologi antoi Mentulalle karun elinajan ennusteen, yhdestä kolmeen vuotta. Myös diagnoosin ajankohta oli Mentulalle harvinaisen synkkä, sillä vain päiviä aiemmin hänen 68-vuotias äitinsä oli kuollut syöpään. Lääkäri määräsi Mentulalle totaalisen rasituskiellon, mutta hän kantoi silti äitinsä arkkua hautajaisissa.

Mentula kertoo kuitenkin olleensa helpottunut diagnoosista, koska sai lopulta varmuuden sairaudesta. Se jopa loi hänelle toivoa, sillä ehkä löydettyä sairautta voitaisiin hoitaa.

Lääkityksen avulla Mentulan olo kohentui ja toukokuussa 2020 hän sai jopa luvan palata salille treenaamaan varovaisesti kymmenen kuukauden tauon jälkeen.

Marraskuussa hän sai jo treenata tiiviimmin ja tunnelin päässä alkoi näkyä valoa. Sydän ei ollut edelleenkään terve ja siinä oli arpikudosta, eikä keho toiminut normaalisti, mutta tilanne oli olosuhteisiin nähden hyvä, sillä vaivoja pystyttiin hoitamaan.

Sitten hän sai lopultakin kuulla odottamansa ilouutisen.

– Lääkäri ei näe estettä sille, ettenkö eläisi vielä pitkään, hän kertoo kirjassa.

Mentula myöntää käyttäneensä kiellettyjä aineita kehonrakennuksessa. Hän kuitenkin sanoo tietäneensä, ettei kehonrakennuksessa yllä maailman huipulle ilman hormoneja.

– Vaikka ei voida osoittaa, että sydämeni ongelmat ovat varmasti johtuneet urheilussa kiellettyjen aineiden käytöstä, on tietysti todennäköistä, että juuri se on syy. Puskin kehoni äärimmilleen 20 vuotta.

Mentula toteaa kirjassa lopettaneensa käytön kesällä 2019 ymmärrettyään, ettei pysty enää treenaamalla nostamaan tasoaan.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT