Järkyttyneet ystävät Fredin yllättävästä kuolemasta – ”Oli hyväkuntoinen ja tulossa sairaalasta kotiin”


Laulajalegenda Matti ”Fredi” Siitonen kuoli perjantaina 78-vuotiaana.

1965 perustetusta supersuositusta Kivikasvot-ryhmästä alun perin tunnetuksi tullut Fredi on tunnettu myös lukuisista omista klassikkokappaleista, kuten ”Pieni nukke”, ”Rakkaustarina”, ”Avaa sydämesi mulle” ja ”Kolmatta linjaa takaisin”.

Fredi edusti Suomea kaksi kertaa Euroviisuissa kappaleilla ”Varjoon – suojaan” ja ”Pump pump”, ja sävelsi Katri Helenan vuoden 1979 euroviisukappaleen ”Katson sineen taivaan”.

Kivikasvot perustettiin kesällä 1965, kun Reserviupseerikoulun kurssikaverukset Ismo SajakorpiIlkka ”HemmingLähteenmäki, Matti ”Fredi” Siitonen ja Georg Dolivo perustivat lauluyhtyeen The Stonefaces, jonka säveltäjä Toivo Kärki suomensi Kivikasvoiksi.

Alla olevalla videolla alkuperäisjäsen Dolivon tilalla Vesa Nuotio.

Fredin yli puoli vuosisataa hyvinä ystävinä säilyneet bändikaverit järkyttyivät suru-uutisesta. Sajakorpi kertoi Ilta-Sanomille saaneensa tiedon kuolemasta perjantai-iltana.

– Tämä oli täydellinen yllätys, Sajakorpi sanoi IS:lle.

– Otin tiedon vastaan järkyttyneenä. Yöunet meni.

Sajakorpi jutteli viimeisen kerran Fredin kanssa edellisen viikon lauantaina, jolloin tämä oli sairaalassa.

– Ei tullut todellakaan mieleen, että jätetään jäähyväisiä. Puhelusta jäi mieleen, että hän on tulossa sairaalasta kotiin. Hän sanoi, että hän on hyväkuntoinen ja kaikki on hyvin.

Tieto rakkaan ystävän kuolemasta yllätti myös Ilkka Lähteenmäen.

– Matin piti valmistautua alkavalla viikolla kotihoitoon. En ymmärrä, miten kuolema voi tulla näin yllättäen, Lähteenmäki kertoi IS:lle.

– Hän itse kertoi, että hän liukastui kotipihalla, kun oli viemässä joulukuusta roskikseen. Hän joutui sairaalaan lonkan takia.

Fredi oli päässyt tapaturman jälkeen kotiin sairaalasta, mutta joutui liikkumaan rollaattorilla. Hiljattain hänet kuitenkin otettiin uudelleen sairaalaan, eikä hän enää ehtinyt palata kotiin.

Lähteenmäen mukaan Fredi oli ”Kivikasvojen kantava liima. Ehdottoman luotettava, kiltti ja laajakatseinen ihminen”.

– Hän ei korostanut itseään mitenkään, vaikka tuollaiset lahjat on annettu.

– Hän oli ystävä isolla y:llä. Kaikesta pystyi puhumaan.

Fredin vaimo, entinen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginjohtaja Eva-Riitta Siitonen joutui kokemaan musertavan surun myös 2018 heinäkuussa, kun heidän tyttärensä Hanna-Riikka Siitonen kuoli syöpään.

– Toivon voimia Eva-Riitalle. Hän tarvitsee kaikkein eniten voimia, Lähteenmäki sanoi IS:lle.

Lähde: Ilta-Sanomat

SUOSITUIMMAT