Juuri nyt: Sanna Marin julisti Suomeen sulkutilan kolmeksi viikoksi



Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään 25.2. tiedotustilaisuudessa, että Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.

Marin sanoi, että sulkutilan aikana leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on syytä siirtyä jo käytössä olevien toimien lisäksi etäopetukseen toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Myös yli 12-vuotiaden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Toimenpiteet eivät Marinin mukaan koske alakouluikäisiä ja sitä nuorempia lapsia.

Sulkutila jaetaan määräykseen ja suositukseen

Sulkutilan alueet:

Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa  ja Lappi.

Suositus uusille ohjeille:

Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Ravintolat suljetaan, mutta etämyynti sallitaan

Hallitus esittää eduskunnalle ravintoloiden sulkemista muilla paitsi perustason alueilla.

Marinin mukaan poikkeusolot täytyi todeta, jotta ravintolat voidaan sulkea, koska elinkeinotoimintaa ei voi sulkea kokonaan normaalilainsäädännön puitteissa. Ravintolat voivat kuitenkin harjoittaa etämyyntiä kolmen viikon sulun aikana.

Toistaiseksi ei ulkonaliikkumiskieltoa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) totesi, että valmiuslakia ei oteta käyttöön, vaikka poikkeusolot on todettu. Tämä tarkoittaa, että käyttöön ei tule esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kuitenkin lisäsi, että ulkonaliikkumiskieltoakaan ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.

LUE MYÖS: Suomen koronatilanne on nyt yksi Euroopan pahimmista

Iso-Britannian virusmuunnos leviää – tilanne huonoin HUS-alueella

Marinin mukaan sulkutila on tarpeen, koska Isosta-Britanniasta levinnyt virusmuunnos on pahentanut Suomen tilannetta nopeasti ja aiemmat rajoitukset eivät olleet enää riittäviä.

THL:n mukaan Suomessa todettiin uusia koronavirustartuntoja viikolla 7 eli ajalla 15.-21.2.2021 yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosent-tia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia. 

Karanteeniin asetettiin viikolla 7 yli 11 000 henkilöä – yli 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Tähän mennessä Suomessa on ilmoitettu 690 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Näistä 660 on Britannian virusmuunnoksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tautitapausten ilmaantuvuus on kasvanut myös yhdeksällä muulla alueella kahden viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuus sen sijaan laski tai pysyi samana 11 sairaanhoitopiirin alueella.

Usean sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt tartuntaketjuja. Koronavirustapausten ilmaantuvuus on noussut esimerkiksi Satakunnan Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenanmaalla moninkertaiseksi viikolla 7 verrattuna edelliseen viikkoon.

Osa uusista tartuntaketjuista olisi mahdollisesti voitu estää suositusten ja rajoitusten huolellisella noudattamisella. Myöhäinen testiin hakeutuminen on joissain tapauksissa johtanut laajojen tartuntaketjujen syntymiseen.

Hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi.

Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa.  Myös tehohoidon tarve on kasvanut viimeisen parin viikon aikana, mutta tehohoidon kapasiteetti ei valtakunnallisesti ole ollut uhattuna. 

Valtakunnallisesti sairaalahoidossa on 24.2. tietojen mukaan 193 henkilöä. Potilaista 86 on erikoissairaanhoidon osastoilla, 72 perusterveydenhuollon osastoilla ja 35 teho-osastoilla. Viikko sitten sairaalahoidossa oli kaikkiaan 132 koronapotilasta. 

Koronavirukseen liittyvien kuolemien viikoittainen määrä on hitaassa laskussa. Viikolla 7 niitä raportoitiin 14, viikoilla 5-6 vastaavasti 21 ja 17. 

THL korostaa, että koronavirus tarttuu varsinkin pitkäkestoisessa lähikontaktissa tehokkaasti. Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Myös terveenä on tärkeää vähentää lähikontakteja, ja lievienkin koronavirustautiin sopivien oireiden ilmetessä on hakeuduttava heti testiin. 

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT