Kohtalokkaasta hypystä tullut aivovamma päätti uran – Pekka Hyysalo puhuu nyt synkästä aiheesta, itsemurhasta


Vakavan aivovamman freestyle-hypystä vuonna 2010 saanut ja siitä osittain kuntoutunut entinen moninkertainen Suomen mestari, freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo, 29, julkaisi maanantaina tunteellisen blogikirjoituksen Fightback-sivustollaan.

Hyysalo alusti Facebookissa kirjoitustaan näin:

– Tämän maanantain olisi pitänyt olla mahtava, mutta sitä se ei ole ollut. Kirjoitin postauksen, jossa mietin huoliani avoimesti. Toivon, että kaikki saavat postauksesta voimia, sillä voin vakuuttaa, että aurinko nousee huomennakin!

Kirjoituksessaan Hyysalo pohtii aivovamman ja itsemurhan yhteyttä toisiinsa.

– Eräs minun ikäinen tuttavani hirtti itsensä ollessamme kuudennella luokalla. Kyse ei ollut lähimmästä ystävästäni, mutta tapaus jätti jälkensä minuun. En voinut ymmärtää, miksi? Olisinko minä voinut tehdä jotain estääkseni tragedian? Tapaus koskettaa minua vieläkin, Hyysalo kirjoittaa blogissaan.

Hyysalo kertoo saaneensa tietää, että uusia aivosoluja kehittyy läpi elämän, mikä on tuonut hänelle epäilyksiä. Hyysalo kertoo pelkäävänsä, että hänen aivonsa muovautuvatkin uudestaan ”väärin”.

– Mitä jos aivoni kehittyvät itsetuhoisiksi? Mtä jos takavuosien tragedia osuukin omalle kohdalleni? Entä jos en mahda sille itse mitään?

Hyysalo kertoo googlettaneensa kuvia aivojen traumaperäisistä rakennemuutoksista, ja löysi sieltä kuvan itsemurhan tehneen lahjakkaan jenkkifutaajan Aaron Hernandezin aivoista. Hernandez oli ajautunut rikoksiin ja saanut tuomion murhasta, minkä jälkeen hän teki vankisellissään itsemurhan. Vasta kuoleman jälkeen selvisi, että hän oli kärsinyt tietämättään kroonisesta traumaattisesta enkefalopatiasta, joka oli aiheutunut uran aikana saaduista päähän kohdistuneista iskuista. Tähtipelaaja Hernandezin muuttuneen käytöksen arvellaan johtuneen enkefalopatiasta. Hyysalo kirjoittaa uskovansa, että juuri Hernandezin kokema aivokaaren surkastuminen voi johtaa entisten urheilijoiden itsemurhiin.

– Olen elänyt siinä uskossa, että niin kauan, kuin tiedän tasan tarkkaan, miksi minun on selvittävä hengissä – elämälläni on jokin tarkoitus – en voisi ajautua itsetuhoisiin ajatuksiin. Minulla on vielä paljon tekemättömiä töitä, ja uskon todellakin pystyväni vielä ihmeisiin! Mutta koska aivot ohjaavat koko kehoani, olen kusessa jos ne lopettavat yhteistyön kanssani.

– Tiedän, että valtaosalla itsemurhista ei ehkä ole mitään tekemistä aivovammojen tai urheilun kanssa. Uskon, että itsemurhilla on tekemistä merkityksellisyyden tunteen kanssa, ja usein aivovammat aiheuttavat itsetuhoisia ajatuksia juuri siksi, että kun ympäristöään ei enää voi kontrolloida, kuten aiemmin, itsensä tuntee usein merkityksettömäksi. Millään ei ole enää mitään väliä.

Hyysalo ei ole kuitenkaan luopunut positiivisesta asenteestaan.

– Tähän väliin voin ilokseni kertoa, että teen todellakin kaikkeni, jotta aivoni pysyvät positiivisina. On monia ulkoisia asioita, joihin en voi itse paljoa vaikuttaa, mutta teen kaikkeni vaikuttaakseni niihin, mihin voin!

Hyysalo uskoo tarinoiden, inspiraation ja esimerkin voimaan.

– Kun huippu-urheilija vammautuu niin vaikeasti, että hänen on lopetettava koko uransa, on tiputus valtava. Tiedän tämän itse, sillä elämäni oli kerran samalla erään unelman toteuttamista ja vielä suuremman unelman jahtaamista, kunnes lähes kaikki oli ohi. Tiputus pohjalle oli kova. En edes kestä kuvitella, kuinka kauan olisin virunut pohjalla, jos en olisi jo pian sekä löytänyt uutta unelmaa, että luopunut kaikesta vanhasta.

– Vanhat asiat, muistot, kokemukset ja jopa saavutukset, voivat olla todella raskas paino, jotka vetävät sinua vain alaspäin. Tai sitten ne voivat olla voimavara. Valitsen katsoa mukiani silta kantilta, että se on ennemmin puoliksi täysi, kuin puoliksi tyhjä. Minun täytyy tehdä tämä valinta säännöllisesti uudestaan – minä saan tehdä sen. Kaikki mennyt on vain valmistanut minua tähän hetkeen. Koko historia on valmistanut meitä tähän hetkeen.

– Ymmärrän, että minun sanojani on vaikea ottaa vakavasti siksi, että olen aina pyrkinyt tuomaan vain positiivisen puoleni esiin, mutta voin kertoa, että myös minuun sattuu. Minullekin tulee vaikeita hetkiä, mutta pyrin jättämään ne kotiin. Jos joku negatiivinen onnistuu vaikuttamaan minuun, pyrin minimoimaan vaikutukset. En tahdo antaa sille valtaa sotkea elämääni. Ehkä voitte nyt ymmärtää sen, miksi olen niin kiitollinen lähipiirilleni – he joutuvat kestämään myös vaikeat hetkeni.

Hyysalo kertoo jatkavansa kamppailua ja on saanut Facebookissa valtavasti tukea kirjoitukselleen.

– Hyvin pohdittu ja kirjoitettu. Olet monille esimerkki ettei kannata luovuttaa. Hyvä, että kipeistäkin asioista voi puhua avoimesti. Puhuminen auttaa itseä ja voi pelastaa myös muita. Kaikkea hyvää sinulle ja voimia jaksamiseen ❤

– Seuratessani sinun taistelua sekä meidän muiden vammaisten olen usein miettinyt, että on kolme tietä; rakastaa itseään ja elämää, luovuttaa tai ei edes saa mahdollisuutta kumpaankaan edelliseen. Onneksi useimmat rakastavat. Kiitos voimaannuttamisesta.

– Kiitos Pekka avoimuudestasi ja siitä, että kerrot myös siitä toisesta- ei niin positiivisesta- puolesta, joka on meissä kaikissa ❤ Olet esimerkkinä meille kaikille siitä, mitä tahdonvoimalla ja positiivisuudella voi saada aikaan 🙏

– Mahtavan tärkeä kirjoitus 🥰💪 Minullekin aivoverenvuoto jätti ”jälkensä” aivoihini ja etenkin muistiin ja kognitiivisiin taitoihin ylipäätään. Tsemppiä Pekka 💪💪

Hyysalon vakava onnettomuus tapahtui Ylläksellä 28. huhtikuuta 2010, kun hän yritti hyppyä vaikeissa olosuhteissa ja löi päänsä pudotessaan sivuttain. Kypärä halkesi ja Hyysalo sai vakavan aivovamman. Hän oli koomassa 17 päivää ja ennuste oli huono. Hän kuitenkin pääsi kriittisen vaiheen yli hyvän peruskuntonsa ansiosta. Lääkärit ennustivat, että Hyysalo voisi mahdollisesti pystyä kävelemään parin vuoden kuntoutuksen jälkeen, mutta hän käveli itsenäisesti jo 6 kuukautta onnettomuuden jälkeen ja palasi suksille 11 kuukauden jälkeen.

Alla Hyysalon valtavasti positiivista palautetta saanut Facebook-päivitys. Koko tunteellisen blogikirjoituksen voi lukea Hyysalon sivulta Fightback.fi.

View this post on Instagram

#Suitup2020

A post shared by Pekka Hyysalo (@fightbackpekka) on

Lähde: Fightback

Kuvat: Instagram

SUOSITUIMMAT