Korona lisäsi kotivahinkoja – myös varkauksien määrä kasvoi


Korona kasvatti kotoilua ja samalla myös kotivahingot kasvoivat.

Viime keväänä alkaneet koronarajoitukset ja etätyösuositukset istuttivat ennen näkemättömän määrän suomalaisia koteihinsa. Maanantaina alkanut sulkutila sekä suunniteltu ulkonaliikkumiskielto jatkavat trendiä.

Koronan aiheuttama kotoilu on kasvattanut myös kotona tapahtuneita vahinkoja. POP Vakuutus tutki, miten korona-aika näkyi kotivakuutuksesta korvattavissa vahingoissa. Kaiken kaikkiaan kotivakuutukseen liittyviä irtaimistovahinkoja ilmoitettiin vajaa 10 % enemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2019.

Varkaudet sekä rikkoutumis- ja vuotovahingot kasvussa

Yllättäen, vaikka kotoilu on lisääntynyt ja ihmisten liikkuminen vähentynyt, varkaat ovat olleet jopa entistäkin aktiivisempia. Rikosvahingoissa oli viime vuonna kasvua edellisvuoteen nähden jopa 16 %.

– Rikosvahinkojen kärjessä keikkuu vuodesta toiseen polkupyörävarkaudet. Etenkin keväisin ja syksyisin niitä ilmoitetaan paljon. Heti polkupyörien jälkeen toiseksi yleisin varkaustyyppi ovat häkkikellarimurrot. Puhelinvarkauksia on niin ikään aiempaa vähemmän, kun ihmisten liikkuminen on kaiken kaikkiaan vähentynyt, kertoo POP Vakuutuksen omaisuuskorvausten palvelupäällikkö Ina Hämäläinen.

Kun viime keväänä kotona töitä tekevien aikuisten lisäksi myös eri ikäiset lapset olivat kotona lähiopetuksen ollessa tauolla, kasvoi kotivakuutuksesta korvattavien vahinkoilmoitusten määrä selvästi. Koko vertailujakson ajalta vuoto- ja rikkoutumisvahinkojen määrät kasvoivat kumpikin lähes 10 %.

Kodin rikkoutumisvahingoissa oli erityisesti elektroniikkaa koskevia ilmoituksia eli esimerkiksi tippuneita puhelimia ja tabletteja.

Aineistossa on vertailtu koronavuoden vaikutuksia raportoituihin kotivakuutuksen irtaimistovahinkoihin, matkavahinkoihin ja tapaturmavahinkoihin (määrä ja vahinkotyypit). Tarkasteluajankohta on 1.4. – 31.12. vuosina 2019 ja 2020.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT