Lähteet: THL suositteli ulkonaliikkumiskieltoa hallitukselle jo viime perjantaina – voi tulla voimaan ensi viikolla


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL on kehottanut hallitusta jo viime perjantaina aloittamaan pikaisesti ulkona liikkumisen rajoittamiseen tarvittavien säädösten valmistelun. Asiasta uutisoivat mm. STT, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Hallituslähteistä saatujen tietojen mukaan THL:n hallitukselle lähettämässä lausunnossa todetaan, että koronaviruksen uusi muunnos on levinnyt niin pahasti varsinkin pääkaupunkiseudulle, että käyttöön tulee ottaa entistä kovempia keinoja.

Sallitaan vain välttämätön liikkuminen ja ulkoilu vain lähipiirin kanssa

STT:n mukaan THL on suositellut hallitukselle, että käyttöön olisi otettava ainakin kolmeksi viikoksi ”sellaiset liikkumisen rajoitukset, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista oman kotinsa ulkopuolelle sisätiloissa vain välttämättömiä tarpeita varten tapahtuvaan, sekä ulkotiloissa väljissä oloissa tapahtuvaan ja vain oman lähipiirin kanssa toteutettavaan ulkoiluun ja kuntoliikuntaan.”

HS:n tietojen mukaan välttämättömiä syitä olisivat ainakin ruokakaupassa, sosiaali- ja terveydenhuollossa ja apteekissa käynti, työmatkat sekä lasten, elatusvelvollisten ja ikäihmisten hoito. Lapsia saisi viedä varhaiskasvatukseen ja ala-asteelle.

STT:n mukaan sallittua olisi myös noutoruoan hakeminen sekä viranomaisten tapaaminen ja luottamustoimien tekeminen.

Ei koske koko maata

THL:n rajoitussuositus ei alustavien tietojen perusteella koske koko maata, vaan sellaisia alueita joissa on eniten tartuntoja, kuten Helsinkiä ja mahdollisesti myös muita pääkaupunkiseudun alueita. THL suosittelee, että rajoitukset olisivat voimassa ympäri vuorokauden.

Voi alkaa jo ensi viikolla

HS:n mukaan valtioneuvoston kanslian alustavat suunnitelmat rajoituksista alkavat olla valmiita ja luonnosta tai luonnoksia hiotaan parhaillaan.

Luonnokset voidaan esitellä koko hallitukselle keskiviikkona pidettävässä hallituksen neuvottelussa. Jos hallitus tekee päätöksen jo tällä viikolla, rajoitukset voisivat astua voimaan jo ensi viikon puolivälissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi viime perjantaina valmiuslain käyttöönottoa koskeneessa tiedotustilaisuudessa, että ulkonaliikkumiskieltoa yritetään välttää, mutta sitä on selvitetty ja se voidaan ottaa käyttöön, jos muut keinot eivät riitä.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja STT

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT