Suomalaisten yleisimmän kansantaudin parodontiitin on todettu altistavan koronapotilaan vakavalle tautimuodolle ja kuolemalle.
Joka kolmas suomalainen ja Terveyskirjaston mukaan peräti 64 % hampaallisista 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista sairastaa jonkinasteista parodontiittia, moni heistä tietämättään.
Parodontiitti on suun bakteeritulehdus, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudosta ja usein etenee salakavalasti oireettomana. Parodontiitti johtaa hoitamattomana hampaiden heilumiseen ja irtoamiseen. Parodontiittia edesauttavien bakteerien kautta tulehdus leviää suusta myös verenkiertoon ja muualle elimistöön. Viime aikoina tutkimuksen kohteena ovat olleet myös parodontiitin mahdollinen yhteys mm. nivelreumaan, syöpätauteihin sekä MS-tautiin ja Alzheimerin tautiin.
Parodontiitin ensimmäisiä merkkeihin kuuluvat ienrajaan ja ientaskuihin kertyvä plakki ja hammaskivi sekä pahanhajuinen hengitys. Tulehdus aiheuttaa vuotoa ikeniin ja edetessään myös märkävuotoa.
Parodontiitilla ja koronalla vakava yhteisvaikutus
Journal of Clinical Periodontology -lehdessä julkaistiin tutkimus, jossa seurattiin vajaan 600 qatarilaisen potilaan terveystietoja puolen vuoden ajan, viime vuoden helmikuusta heinäkuuhun.
Tutkijat havaitsivat eri tekijöiden poissulkemisen kautta, että parodontiitti liittyi suurempaan riskiin sairastua koronan vakavaan muotoon, tehohoitoon joutumiseen ja kuolemaan.
Myös aiemmin on havaittu yhteys parodontiitin ja koronan vakavaan tautimuodon sekä kuoleman välillä.
PlusTerveyden lääketieteellinen johtaja, hammaslääkäri Kaj Karlsson kertoi Ilta-Sanomille, että suun tulehdustila saattaa heikentää koko elimistön vastustuskykyä.
Karlsson kertoi tutkimusten osoittavan, että koronaan vakavasti sairastuneissa on huomattavan paljon parodontiittia sairastavia, mutta että parodontiitin ei ole todettu aiheuttavan vakavaa koronaa.
– Tämän tutkimuksen mukaan parodontiitti todettiin 95 prosentilla niistä potilaista, jotka tarvitsivat koronaan tehostettua hoitoa tai kuolivat siihen, Karlsson sanoi IS:lle.
Normaaliväestössä vastaava luku on Karlssonin mukaan noin 30 %. Parodontiitti myös vaikeuttaa esimerkiksi keuhkokuumetta, kun sairauksia aiheuttavien bakteerien määrä suussa kasvaa. Karlsson lisää, että myös vaikea diabetes pahentaa parodontiittia, ja pitkälle edennyt parodontiitti puolestaan vaikeuttaa diabetesta. Diabeteksen tiedetään pahentavan koronan aiheuttamaa tautia.
Hoidettu parodontiitti auttaa myös sydän- ja verisuonitautien hoidossa. Sen myötä esimerkiksi korkea verenpaine voi laskea. Parodontiitin hoitamisessa on myös löydetty positiivisia yhteyksiä nivelreuman ja syövän hoitoon.
Parodontiitin oireet
- Ienverenvuoto, paha maku ja haju suussa.
- Mahdollinen märkävuoto ientaskuissa tai ikenessä.
- Kudostuhon edetessä hampaiden asento voi muuttua. Esimerkiksi etuhampaat voivat viuhkaantua ja hampaiden väliin voi ilmestyä rakoja.
- Hampaan irtoaminen.
Parodontiitin ehkäisy
- Puhdista hampaat hyvin vähintään kahdesti päivässä.
- Käytä pehmeää hammasharjaa ja vaihda se 3 kk välein.
- Puhdista myös hampaiden välit.
- Noudata terveellistä ruokavaliota. Vältä hiilihydraatteja, joita on varsinkin sokerituotteissa.
- Älä tupakoi.
- Pysyttele normaalipainossa.
- Jos sinulla on diabetes, pidä se hyvässä hoitotasapainossa.
Kuva: Pixabay