Koronasyksyn ilmiöt: Marjakausi tyhjensi kaupat pakastimista, ompelukoneesta hittituote


Marjakausi on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen hyvä, eikä sienisesonki näytä yhtään sen huonommalta. Suomalaisten marjastus- ja säilömisinto on nähtävissä myös pakastinmarkkinoilla, sillä hintavertailupalvelu Hintaoppaan data näyttää, että arkkupakastimia on kuluneena kuukautena etsitty 115 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän ja useat mallit ovat kaupoista loppu. Myös ompelukoneiden suosio on pompannut 53 prosentilla kuluneen kuukauden aikana, kun maskisuositus on innostanut ihmisiä ompelemaan.

Kulunut kesä on ollut marjasadoltaan erinomainen, kun tarjolla on ollut runsaasti sekä mustikkaa, vadelmia että lakkoja. Myös puolukka- ja sienisato näyttää tänä vuonna erittäin lupaavalta ja suomalaiset ovatkin innostuneet marjametsälle ja säilömispuuhiin.

– Pakastimet tekevät nyt erittäin hyvin kauppansa ja suosituimmat mallit ovat loppuneet useista kaupoista. Kun katsotaan esimerkiksi Hintaoppaan kolmea suosituinta mallia, niiden haut ovat lähteneet jyrkkään nousuun heinäkuun alussa. Monet hankkivat lisävarusteiksi esimerkiksi mökille arkkumallisia pakastimia, ja niiden suosio on kasvanut kuluneen kuukauden aikana 115 prosentilla viime vuoden vastaavaan aikaan verraten. Pakastinmalleista kaikkein suosituin on nyt Whirlpool UW8 F1C WHB N -kaappipakastin, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Whirlpool WHS 1021 -arkkupakastimen suosion kehitys ja sijoitus Hintaoppaassa. Lähde: Hintaopas.fi.

Poikkeuksellinen maailmantilanne on rajoittanut ulkomailta saapuvien poimijoiden määrää, mikä tulee todennäköisesti vaikuttamaan marjojen ja sienien saatavuuteen tulevana talvena. Matinvesi-Bassett nostaa esille myös suomalaisten poikkeuksellisen koronakesän.

– Ihmiset ovat viettäneet koronan takia kesää kotimaassa ja monilla on ollut enemmän aikaa ja intoa luonnossa liikkumiselle. Lisäksi mökkejä on hankittu ennätyksellistä tahtia. Ja onhan marjojen ja sienten itse kerääminen ja säilöminen myös taloudellisesti kannattava juttu. 

Kangasmaskeja kotikonstein

Hintaoppaan tuotekategoriosta esille nousevat nyt myös ompelukoneet, joiden suosio on kasvanut kuluneen kuukauden aikana 53 prosenttia edelliseen kuukauteen verraten. Lisääntynyt kotona vietetty aika on raivannut tilaa myös käsityöharrastuksille.

– Ompeluintoa on todennäköisesti vauhdittanut kuluneen kuukauden aikana käyty aktiivinen maskikeskustelu, joka johti lopulta suositukseen asti. Saatavuuden ja hinnan takia monet haluavat tehdä maskinsa itse. Lisäksi oman maskin ompelemisessa saa käyttää luovuutta ja ilmentää omaa käsityöharrastusta, Matinvesi-Bassett sanoo.

Hintaoppaan suosituin ompelukonemalli on Singer Simple 3223, jonka suosio palvelussa lähti jyrkkään nousuun kesäkuun loppupuolella. Toisella sijalla on Singer Starlet 6660, jonka haut ovat lisääntyneet merkittävästi heinäkuun puolesta välistä alkaen. 

Singer Simple 3223 -ompelukoneen suosion kehitys ja sijoitus Hintaoppaassa. Lähde: Hintaopas.fi

– Ihmisiä kiinnostavat juuri nyt edullisemmat perusmallit. Niidenkin hinnassa voi tehdä merkittäviä säästöjä vertailun avulla, esimerkiksi suosituimman mallin tapauksessa 75 euron verran kaupasta riippuen, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Hintaopas kerää kuluttajille 830 verkkokaupan hinnat yhdelle sivulle. Palvelussa on 1 763 473 indeksoitua hintaa ja 428 832 indeksoitua tuotetta.

Lähde ja kuvat: Hintaopas

SUOSITUIMMAT