Kyberrikollisuutta vastaan voi ottaa erillisen vakuutuksen – nämä asiat se korvaa


Kukapa ei olisi nykyisin yhä enemmän huolissaan hakkereista ja kyberrikollisuudesta. Myös yritysten kyberriskit ovat kasvava tulevaisuuden uhka liiketoiminnalle lähes alalla kuin alalla. Perinteinen yritysvakuutus kattaa entistä harvemmin kybervahingot – siksi tarvitaan erillinen kybervakuutus.

Vakuutusmeklariyhtiö Söderberg & Partnersin asiantuntijan Simo Hannulan mukaan digitalisaatio luo uusia riskejä, jotka koskevat lähes jokaista toimialaa.

– Vakuutusyhtiöiden toimintatapa tuntuu olevan, että kyberaltistuminen suljetaan yhä useammin pois perinteisistä vakuutuksista, Hannula toteaa.

Yrityksissä ollaan huolissaan tietoturva-altistumisesta sekä sen aiheuttamasta toiminnan keskeytymisestä.

– Tietoverkkohyökkäykset ovat nopeasti kasvava ongelma, ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. PwC:n globaalin toimitusjohtajatutkimuksen mukaan jopa 47 % suomalaisista toimitusjohtajista kokee tietoturvauhat yhtenä merkittävimmistä liiketoiminnan uhkista, Hannula sanoo.

Kyberrikolliset käsittelevät yhä suurempia määriä rahaa ja ovat usein innovatiivisia ja hienostuneita. He käyttävät paljon aikaa ja resursseja kriittisten sekä arkaluontoisten tietojen tunnistamiseen ja varastamiseen. Sen jälkeen tulevat lunnasvaatimukset.

Koronapandemian myötä etätyö on lisääntynyt paljon, mikä tuo mukanaan uusia turvallisuusuhkia. Etätyöläisten käyttämät yhteydet eivät aina ole yhtä suojattuja kuin toimitiloissa käytössä olevat.

– Hakkerointi aiheuttaa usein keskeytyksen liiketoimintaan tai tarpeen rakentaa IT-ympäristöjä uudelleen. Seurauksista riippumatta tietoturvavahingot ovat lähes aina kalliita. Järjestelmien, puhdistusten ja lunnasvaatimusten sijaan eniten kustannuksia aiheuttaa usein toiminnan keskeytyminen ja häiriintyminen. Myös mainehaitat saattavat olla melkoisia, Hannula sanoo.

– Sellaista yritystä ei olekaan, joka ei käyttäisi nykyisin jotain tietoverkkoa. Lisäksi useimmat säilyttävät myös arkaluontoisia tietoja, vähintäänkin asiakkaidensa yhteystietoja, hän jatkaa.

Mitä kybervakuutus korvaa?

Kybervakuutus korvaa mm. haittaohjelmien ja palvelunestohyökkäysten aiheuttamia kustannuksia, joita voivat olla esimerkiksi:

  • Kriisinhallinta. Esim. maineenpalautuskustannukset, ensivastepalveluiden kulut tai ulkopuolisen vahingon selvittäjän kustannukset.
  • Vahingot itse yritykselle. Esim. tiedostojen, järjestelmien ja verkkojen palautuskustannukset, toiminnan keskeytymisestä tai häiriintymisestä aiheutuneet kulut.
  • Vahingot kolmansille osapuolille. Esim. henkilötietovuodosta aiheutuvat ilmoittamiskustannukset.

Kybervakuutusten keskeisimpiin etuihin kuuluu se, että turvan avulla pystyt reagoimaan nopeasti ja käyttämään heti asiantuntija-apua. Useimpiin kybervakuutuksiin sisältyy vuorokauden ympäri palveleva tukipalvelu, josta saa nopeasti apua esimerkiksi IT-, laki- ja PR-asioissa. Nopeasti saatu asiantuntija-apu auttaa yleensä estämään lisävahinkoja tehokkaasti.

SUOSITUIMMAT