Lapland Hotels: Kansainvälisen matkailun kieltäminen lamauttaa työllisyyden ja hyvinvoinnin pitkäksi aikaa


Hotelliketjua ja elämysyrityksiä pyörittävän Lapland Hotels -yrityksen mukaan Lapissa menetetään noin 700 miljoonan euron kansainväliset matkailutulot kevätkauden loppuun mennessä nykyisen matkailun ”käytännössä täysin kieltävän politiikan” takia. Tämän seurauksena liikevaihto laskee merkittävästi ja yritys joutuu sopeuttamaan henkilöstönsä vallitsevaan tilanteeseen.

Sopeuttamistoimenpiteet vaikuttavat suoraan noin 1350 henkilöön. Lapland Hotels palkkaa täksi talvikaudeksi noin 1000 kausityöntekijää vähemmän. Lisäksi 350 henkilöön kohdistuu eri pituisia lomautuksia, työsuhteiden osa-aikaistamisia ja osin myös irtisanomisia. 

Merkittäviä vaikutuksia kansainvälisen matkailun estämisestä koituu myös yrityksen noin 300 alihankkijan verkostoon ja heidän useiden satojen työntekijöidensä toimeentuloon. Lapland Hotels huomauttaa, että pelkästään Lapissa kokonaisvaikutukset työllisyyteen ovat moninkertaisia, pääkaupunkiseudusta ja muusta Suomesta puhumattakaan.

Lapland Hotelsin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kyennyt muotoilemaan yksinkertaisia, toimivia ratkaisuja terveysturvallisen matkailun mahdollistamiseksi, vaikka se yrityksen mukaan olisi mahdollista. Esimerkiksi TUI on palvellut kansainvälisesti heinäkuun alusta lokakuun puoliväliin ulottuvalla jaksolla 2,1 miljoonaa asiakasta ja yhtiön ilmoituksen mukaan covid-tapauksien ilmaantuvuusluku on ollut vain 0,49 tapausta / 100 000 asiakasta 7 päivässä.

Matkailutilanne vaikuttaa merkittävästi myös muihin elinkeinoihin kuten kauppoihin, liikenneyhtiöihin, kiinteistöyhtiöihin ja myöhemmin rakennusalaan. Myös kunta- ja valtiotaloudelle vaikutukset ovat merkittävät verotulojen menettämisen myötä.

Jos matkailuun ei saada nopeasti uusia toimintasääntöjä, Lapland Hotels varoittaa, että vaikutukset uhkaavat jäädä pysyvimmiksi lamauttaen pitkäksi aikaa työllisyyttä ja hyvinvointia.

Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen hotelliketju, johon kuuluu 18 hotellia ja 2300 huonetta ja huoneistoa sekä 9 800 ravintolapaikkaa ympäri Suomea; Ylläksellä, Levillä, Saariselällä, Rovaniemellä, Oloksella, Luostolla, Kilpisjärvellä, Pallaksella ja Hetassa sekä Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Lisäksi hotelliketjulla on hiihtokeskustoimintaa Ylläksellä, Luostolla, Oloksella, Pallaksella ja Rovaniemellä. Konserniin kuuluu myös Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris.

Lähde: Lapland Hotels

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT