Tuore Tilastokeskuksen tutkimus paljastaa huolestuttavia tietoja lasten kokeman väkivallan yleisyydestä Suomessa. Noin puolet 16–74-vuotiaista naisista ja 18–74-vuotiaista miehistä kertoo kokeneensa lapsuudessaan vanhempien henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Erityisesti naiset raportoivat kokeneensa enemmän henkistä väkivaltaa, kun taas miehet mainitsevat useammin isänsä aiheuttaneen fyysistä väkivaltaa.
Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia naisista ja 50 prosenttia miehistä on joutunut todistamaan vanhempiensa välistä väkivaltaa lapsuudessaan. Vanhempien tekemä henkinen väkivalta oli yleisintä, ja sitä kertoi kokeneensa noin joka kolmas tutkimukseen osallistunut henkilö. Fyysistä väkivaltaa puolestaan oli kohdannut noin 10–18 prosenttia, riippuen siitä, oliko tekijä äiti vai isä.
Seksuaaliväkivallan kokemukset korostuvat naisilla
Seksuaaliväkivalta on sukupuolistunut ilmiö, sillä tutkimuksen mukaan naiset kokevat sitä huomattavasti useammin kuin miehet. 14 prosenttia naisista ja 4 prosenttia miehistä ilmoittivat joutuneensa seksuaaliväkivallan uhriksi alle 15-vuotiaana. Yli puolet seksuaaliväkivallan uhreista oli kokeneet väkivallan murrosiän aikana, ja 15 prosenttia oli alle kuusi-vuotiaita, kun väkivalta ensimmäisen kerran tapahtui.
Huolestuttavaa on, että vain kolmasosa lapsuudessa seksuaaliväkivaltaa kokeneista kertoi kokemuksistaan eteenpäin. Ennen kaikkea väkivallan tekijät olivat usein uhrille ennestään tuttuja, ja lähes 90 prosentissa tapauksista tekijä oli mies.
Lue myös: Selvitys: Miehiin kohdistuva katuväkivalta on liian normaalia
Väkivallan pitkät varjot
Tutkijat ovat huolissaan siitä, kuinka lapsuudessa koettu väkivalta voi vaikuttaa elämään pitkäkestoisesti. Väkivallan kokemukset voivat jäädä muhimaan syvälle ja johtaa myöhemmin parisuhdeväkivaltaan. Näiden kokemusten vaikutukset voivat olla ylisukupolvisia, vaikuttaen jopa seuraaviin sukupolviin. On tärkeää, että yhteiskunta kiinnittää huomiota väkivallan ennaltaehkäisyyn ja tukee väkivallan uhreja kaikissa ikävaiheissa.
Tilastokeskuksen tutkimus tuo esiin, että väkivalta, erityisesti lapsuudessa, on yhteydessä moniin pitkäkestoisiin ongelmiin elämässä, kuten mielenterveysongelmiin ja väkivallan normalisoitumiseen myöhemmissä ihmissuhteissa. Tulosten mukaan väkivalta perheessä ja lähisuhteessa on edelleen suuri haaste, jonka kanssa yhteiskunnan on jatkettava taistelua.
Tutkimus, joka on osa EU:n Gender-Based Violence -hanketta, tuo esiin myös sen, kuinka tärkeää on tukea väkivallan uhreja ja estää sen jatkuminen sukupolvesta toiseen.