Selvitys: Miehiin kohdistuva katuväkivalta on liian normaalia


On aika ravistella käsityksiä miesten suhteesta väkivaltaan. Antti Reini juontaa katuväkivaltaa käsittelevän seminaarin 24. marraskuuta.

Miessakit ry:n Väkivaltaa Kokeneet Miehet -toiminnan (VKM) tekemän selvityksen mukaan väkivallan kokeminen tai sen uhka kuuluvat varsinkin nuorten miesten maailmaan. Miehet itse vaikuttavat olevan lopen kyllästyneitä siihen, että väkivallan katsotaan ikään kuin kuuluvan osaksi miehen elämää.

Normaalia väkivaltaa – miehet katuväkivallan kokijoina -kyselyyn (2020) vastanneista lähes 2 000 miehestä puolet kertoi henkisestä väkivallasta. Seksuaalista väkivaltaa oli kokenut 14 prosenttia vastanneista. Kyselyyn vastasi myös lähes 130 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

– Miesten väkivaltaisuus on todellisuusharhaa. Suurin osa miehistä ei ole väkivaltaisia. Silti väkivaltaisuus liitetään oletuksena poikiin ja miehiin. Ehkä juuri tästä syystä väkivaltaa kokeneet miehet eivät saa riittävästi tukea ja heidät nähdään herkästi syyllisinä kokemaansa väkivaltaan, sanoo väkivaltatyöntekijä Jussi Pekkola VKM-toiminnasta.

Miessakit järjestää Helsingissä Lapinlahden sairaalan auditoriossa 24. marraskuuta kello 12–16 katuväkivaltaa käsittelevän seminaarin teemalla Normaalia väkivaltaa. Tilaisuus myös striimataan. VKM haluaa käydä keskustelua teemoista, jotka tulivat esiin Normaalia väkivaltaa -selvityksessä.

Tilaisuuden juontaa näyttelijä, muusikko ja kirjailija Antti Reini.

– Jokainen väkivallaton vaihtoehto on parempi kuin väkivalta. Väkivalta on aina oire jostain, Reini sanoo.

Seminaarissa ovat paikalla VKM:n työntekijät Jussi PekkolaTommi Sarlin sekä Miessakkien toiminnanjohtaja Tomi Timperi ja kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen.

Mukana asiantuntijoina ovat Miia Laakso, puheenjohtaja Huoma ry, Harri Soininen, Helsingin poliisi, ennaltaehkäisevä toiminta, Karoliina Suonpää, väitöskirjatutkija Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti ja Satu Lidman, väkivaltatutkija, EraseGBV-hanke, Tampereen yliopisto.

VKM tarjoaa keskusteluapua, neuvontaa ja ohjattua vertaisryhmätoimintaa väkivaltaa kadulla tai kotona kokeneille miehille kasvokkain ja verkkovälitteisesti. Apu on luottamuksellista ja maksutonta. Lisäksi kerätään tietoa miesten kokemasta väkivallasta. Toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Väkivaltaa Kokeneet Miehet -nettisivuilla.

SUOSITUIMMAT