Leijonat juhlii kultaa – Sakari Manninen räjäytti pankin jatkoajalla

Leijonat teki sen, mitä kotiyleisö odotti ja juhlii kultaa kotikisoissaan. Ottelun loppu toi kotikatsomoon taatusti hetkellisen pahan olon Kanadan tasoituksen myötä, mutta se haihtui hetkessä voittomaalin syntyhetkellä.

Pelin alku oli haastava Suomelle, sillä Kanada painoi päälle rajulla karvauksella ja aika oli kortilla. Mieleen tulivat taatusti Slovakiaa ja USA:ta vastaan käydyt kamppailut, sillä Leijonat joutuivat takaa-ajajiksi näissä molemmissa.

Jussi Olkinuora oli jälleen mies paikallaan ja torjui kaksi selvää vaahteralehtien maalipaikkaa. Erän edetessä Leijonat pääsi paremmin peliin mukaan, mutta maaleja ei nähty.

Toisessa erässä Leijonat joutui takaa-ajajaksi jouduttuaan ensimmäistä kertaa alivoimalle. Nopean syöttökuvion jälkeen Dylan Cozens viimeisteli turnauksen 7. maalinsa, 1–0. Erässä nähtiin vielä kaksi erikoistilannetta, molempien joukkueiden päästessä kokeilemaan ylivoimansa terävyyttä, mutta lisää maaleja ei nähty. Lähimpänä maalia oli Jere Sallinen, joka kilautti maalikehikoita erän loppupuolella.

Mikke sytyttää joukkueen Kanadan jäähyillessä

Kolmas erä antaa Leijonille heti mahdollisuuden tasoitukseen, Kanadan kuluttaessa jäähypenkkiä peräti kolmesti ensimmäisen noin neljän minuutin aikana. Tosin yksi jäähyistä oli hyvin kyseenalainen, sillä Miro Heiskasen oma maila osui hänen kasvoihinsa, mutta kanadalaispelaaja sai silti kaksiminuuttisen.

Tilanteesta seuranneen 5-3-ylivoimatilanteen aikana Heiskasen ohi menneen laukauksen laukoi Mikael Granlund painottomalta puolelta puolityhjään maaliin ja tilanteeksi 1–1. Myös Mikko Lehtoselle kirjattiin syöttöpiste. Maalin jälkeen nähtiin draamaa, kun Kanadan ykkösmaalivahti loukkaantui, koettaessaan torjua Granlundin laukausta ja venyttäessään täyteen sivuttaisspagaattiin.

Leijonat testasivat heti seuraavissa vaihdoissa maalille tulleen Matt Tomkinsin torjuntavirettä ja esiin nousi jälleen Granlund, joka tykitti tulisella rannelaukauksella 2–1-ylivoimaosuman Kanadan verkkoon.

Dramaattiset loppuhetket

Kuusi minuuttia ennen loppua Joel Armia huudatti kotiyleisöä kolmatta kertaa, hyökkääjän räväyttäessä hurjan rannevedon ylänurkkaan b-pisteiden välistä ja lukemiksi 3–1. Porilaistaustainen Armia pelasi selvästi turnauksen parhaan pelinsä ja oli kuin kotonaan Kanadan NHL-pelaajien joukossa.

Ottelun lopussa koettiin suomalaisittain musta minuutti, kun Kanada tuli kahdella maalilla tasoihin ilman maalivahtia. Etenkin 3–2-kavennus herätti paljon parranpärinää, sillä kanadalaispelaaja tyrkkäsi Miro Heiskasen pahannäköisesti pää edellä päin Suomen maalin tolppaa ja maali näytti lähteneen irti sijoiltaan. Näin kävikin, mutta tolpat laskeutuivat takaisin uomiinsa ja kavennus oli tosiasia maalin haastamisen jälkeen, vaikka osuma ensin hylättiinkin.

3–3-tasoitusmaali syntyi 48 sekuntia myöhemmin, Maxime Comtoisin viimeistellessä maalin edestä osuman Jussi Olkinuoran olkapään kautta ajassa 58.36.

Taktisesti hyvin pelattu jatkoaika

Jatkoajalla Leijonilla oli yhtä Kanadan tilannetta lukuun ottamatta tilanne hyvin hallussa. Vaihdot pelattiin järkevästi ja kiekossa pyrittiin pysymään jatkuvasti.

Tilaisuus koitti jatkoajan 6. minuutilla, kun Thomas Chabot rynnisti karvaamaan liian rajusti ja kaatoi suomalaispelaajan. Juhlat käynnisti Sakari Manninen, joka täräytti Granlundin poikittaissyötöstä 4–3-voittomaalin ylivoimalla.

Mestaruuden myötä suomalaisjoukkueen kapteeni Valtteri Filppula sai ensimmäisenä suomalaisena kunnian liittyä Kolmen kullan klubiin. Tämä tarkoittaa Stanley Cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden voittoa pelaajauralla.

Kisojen päätteeksi Jussi Olkinuora valittiin sekä tähdistökentälliseen että turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto