Linda Lampenius kokemuksistaan Peter Nygårdin kanssa: ”En ole koskaan nähnyt mitään niin inhottavaa ja alentavaa”


Viulisti Linda Lampenius, 51, kertoo tänään 21.10. julkaistussa elämäkertakirjassaan Linda Lampenius – Kesytön elämäni (Otava) kokemuksiaan värikkään elämänsä varrelta. Mukaan mahtuu niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia. Jälkimmäisiä edustavat kaunottaren kokemukset suomalaissyntyisen muotimiljardööri Peter Nygårdin, 80, kanssa.

Nygård on aina mielellään näyttäytynyt kauniiden naisten seurassa ja hän järjesti luksusjuhlia mm. Hollywoodissa ja yksityisessä lomakeskuksessaan Nygård Cayssa Bahamalla. Näyttävät juhlat saivat paljon huomiota myös Suomen mediassa.

Sittemmin karu totuus paljastui ja Nygårdia syytetään nyt ryhmäkanteella muun muassa törkeistä seksuaalirikoksista, ihmiskaupasta ja talousrikoksista. Yli 120 naista syyttää Nygårdia seksuaalirikoksista joukkokanteessa, jossa monien väitettyjen rikosten sanotaan tapahtuneen Nygårdin lomakeskuksessa Bahamalla. Nygårdia syytetään myös rahankiristyksestä ja salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi.

Lampenius kertoo kirjassa järkyttävistä kokemuksistaan Nygårdin kanssa. He kohtasivat vuonna 1997 Los Angelesissa. Seura-lehti maksoi matkan ja Lindalle luvattiin, että hän pääsee myös Oscar-gaalaan. Perillä hän ei päässytkään luvattuun hotelliin, vaan majoitus olikin seurapiiritoimittaja Rita Tainolan ”hyvän ystävän Peter Nygårdin luona”.

Lindalle tuli rantatalossa epämiellyttävä olo. Hänen huoneessa oli isoja peilejä, ja hän epäili, että niiden takana olisi kameroita. Linda soitti viulua Nygårdin kotijuhlissa. Myöhemmin mies vei Lindan vaateostoksille ja tyrkytti hänelle pikkuruisia shortseja ja toppia. Linda hämmentyi ja kieltäytyi.

Samana päivänä Nygård oli menossa porealtaaseen kahden vieraan ”pornomallilta näyttäneen naisen kanssa” ja pyysi Lindaa mukaan. Linda kieltäytyi jälleen ja ihmetteli suuresti, sillä Nygård oli esitellyt juhlissa tyttöystävänsä.

Olen vaivautunut ja minua inhottaa. Eikö tuo mies kunnioita minua lainkaan? Hänen pitäisi miettiä, mitä tekee, oman maineensakin vuoksi. Kai hän tietää, että Seura kirjoittaa jutun matkastani? En ymmärrä, mitä hänen päässään liikkuu, Linda kertoo kirjassa.

Osallistuminen Oscar-gaalaan olikin Nygårdin ”varjo-Oscar-juhla” Beverly Hills -hotellissa, jossa Nygård halusi esiintyä kuin Linda olisi hänen tyttöystävänsä.

– Hän kietoo kätensä vyötäisilleni. Miksi minun pitäisi seistä tässä Nygårdin kanssa, minä ihmettelen. Ihmiset luulevat meitä pariskunnaksi. Hyi, miten inhottavaa. Hänhän on niin iäkäs, että voisi olla isäni.

Lindan matkan viimeisenä aamuna Nygård yritti saada häntä suuriin juhliin Bahamalle ja esitteli kuvia edellisistä juhlista.

– Alan vastahakoisesti selata albumia. Näen kuvia rannalta ja rakennuksista, jotka muistuttavat mayojen temppeleitä. Näen kuvia vähäpukeisista ihmisistä. Hyi, näkevätkö silmäni oikein? Rannalla on pöytien rivistö ja pöydillä makaa alastomia tyttöjä ja naisia… ja ruoka on aseteltu heidän päälleen. Katson kuvia vielä kerran. En ole koskaan nähnyt mitään niin inhottavaa ja alentavaa. Miten tyttöjä voidaan kohdella sillä tavalla? Mitä pitäisi sanoa? Mitä Nygård ajattelee? Miten hän kuvittelee minun reagoivan? Hän on varmasti hullu.

Kuvat nähtyään Linda päätti, ettei halua enää ikinä olla tekemisissä Nygårdin kanssa, mutta toisin kävi.

40 miljoonan dollarin korvausvaatimus

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin tuomari lähestyi Lindaa kertomalla, että Nygård oli haastanut hänet oikeuteen.

– Minua syytetään siitä, että olen sanonut 7 päivää -lehdessä toivovani, ettei naisia enää esiteltäisi Nygårdille, ja olen kertonut hänen näyttäneen minulle valokuvia alastomista tytöistä ja naisista makaamassa ruokapöydällä Bahamalla, Linda kertoo kirjassa.

– Minut haastetaan oikeuteen, koska olen kertonut sen, minkä olen nähnyt. Onko se muka laitonta? Ei pitäisi olla, mutta silti pelkään kuollakseni, mihin haaste vielä johtaa. Asuin niin pitkään Kaliforniassa, että tiedän rahamiesten melkein aina voittavan.

Lindan mukaan Nygård syytti häntä kunnianloukkauksesta ja vaati kymmenen miljoonan dollarin korvausta. Myöhemmin vaatimus nousi 40 miljoonaan dollariin. Lindalla ei ollut varoja oikeustaisteluun, joten hän allekirjoitti salassapitosopimuksen, jossa hän sitoutui perumaan ja olemaan koskaan toistamatta puheitaan Nygårdista. Sopimuksen mukaan hänen oli myös annettava haastattelu Rita Tainolalle ja ostettava kokonainen sivu mainostilaa Ilta-Sanomista.

– Nygård haluaa nöyryyttää minua. Minun on esitettävä julkinen anteeksipyyntö.

Linda joutui maksamaan hänelle valmiiksi kirjoitetun koko sivun anteeksipyynnön Ilta-Sanomissa.

– Murheellista kyllä, olisin voinut maksaa asianajajani palkkion vielä parin kuukauden ajan sillä summalla.

Helmikuussa 2020 Linda sai sähköpostin, jossa kerrottiin että useat naiset olivat nostaneet ryhmäkanteen Nygårdia vastaan. Miehellä oli yli 7 500 alaikäisen tytön nimi firman tiedostossa.

– Tiesin, että hän on paha, mutta hän näyttää olevan vieläkin pahempi, Linda toteaa kirjassa.

Nygård on ollut pidätettynä 2020 joulukuusta lähtien. Hän kiistää kaikki häntä vastaan nostetut syytteet.

Lähde: Linda Lampenius: Kesytön elämäni (Otava)

Ylin kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT