Multimiljonääri Peter Nygård pidätettiin – syytteistä paljastui järkyttäviä yksityiskohtia


Kanadassa asuva suomalaissyntyinen vaatemiljonääri Peter Nygård, 79, pidätettiin maanantaina Winnipegissä luovutettavaksi Yhdysvaltoihin, jossa häntä vastaan on nostettu useita syytteitä mm. seksuaalirikoksista ja ihmiskaupasta. Kanadan ja Yhdysvaltojen välillä on luovutussopimus, mutta sen toteutuminen voi kestää jopa vuosia.

Yleensä julkisuudessa huoliteltuna esiintynyt Nygård oli tiistaina oikeudessa harmaassa oloasussa pitkät hiukset nutturalla ja kädet sekä jalat kahlittuina. Hänen asianajajansa pyysi suljettujen ovien takana tapahtuvaa oikeudenkäyntiä, mutta pyyntöön ei suostuttu.

Nygårdia syytetään vuosikymmenien aikana tehdyistä rikoksista Yhdysvalloissa, Bahamalla ja Kanadassa. Aiemmin häntä syytettiin yhdysvaltalaisessa ryhmäkanteessa 57 naiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista ja nyt häntä syytetään myös ihmiskaupasta ja kiristämisestä. Yhteensä asianomaisia naisia on 80.

Syytteiden mukaan Nygård on käyttänyt 25 vuoden ajan menestyneen muotialan yrityksensä valtaa, rahoja ja työntekijöitä hankkiakseen tusinoittain naisia ja alaikäisiä tyttöjä tyydyttämään omia sekä kumppaniensa seksuaalisia tarpeita. Nygårdin syytetään ottaneen kohteekseen heikossa taloudellisessa asemassa olevia naisia ja tyttöjä, joista joillakin on taustalla aiempaa hyväksikäyttöä.

Nygårdia syytetään joidenkin uhrien raiskaamisesta ja hänen kumppaneiden väitetään uhkailleen sekä huumanneen uhreja, jotta he suostuisivat miljonäärin seksuaalisiin vaatimuksiin.

Syytteiden mukaan Nygårdin uhreihin on lukeutunut 14-17-vuotiaita tyttöjä ja hänen rikollinen käytöksensä on vaikuttanut satoihin. Kaksi omalla nimellään medialle lausuntoja antanutta naista kertoo joutuneensa Nygårdin raiskaamaksi 16-vuotiaina. Uhrien poistuminen Nygårdin tiluksilta estettiin psykologisella hallinnalla ja jatkuvalla tarkkailulla. Poistuminen oli mahdotonta ilman Nygårdin lupaa.

Nygårdin sanotaan tehneen lupauksia mallimaailmasta houkutellakseen luokseen naisia ja teinityttöjä. Hän kiristi uhreja mallimaailmaan pääsemisellä tai sieltä pois sulkemisella sekä taloudellisella tuella pitääkseen heidät hallinnassaan. Yhtiönsä kustantamissa ”hemmottelujuhlissa” hän houkutteli uhrejaan mm. ilmaisilla juomilla, hieronnoilla ja manikyyreillä.

Nygårdin syytetään myös pakottaneen uhrejaan ”kaupalliseen seksiin”, eli sellaiseen, josta hän on itse saanut vastinetta.

Nygård on kertonut usein julkisesti nuorten naisten pitävän hänet itsensäkin nuorekkaana. Hän on seurustellut julkkisten kuten Anna Nicole Smithin kanssa ja saanut vähintään 10 lasta kahdeksan eri naisen kanssa.

Nygårdin kaksi poikaa syyttävät isäänsä seksuaalirikoksesta heidän ollessaan 14- ja 15-vuotiaita. Nygårdin silloinen tyttöystävä, joka toimi seksityöntekijänä, raiskasi pojat Nygårdin pyynnöstä, jotta heistä ”tulisi miehiä”. Väitettyjen tekojen välissä kului 14 vuotta.

Jopa 12 000 ihmistä työllistänyt Nygard International myi enimmäkseen leggingsejä ja toppeja keski-ikäisille naisille Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2014 Nygårdin omaisuuden arvioitiin olleen noin 750 miljoonaa dollaria. Hän yhdisti mielellään yhtiön rahat vapaa-aikaansa ja mm. rakensi yrityksen toimistorakennuksiin ylellisiä asuntoja. Monet Nygårdin pahamaineisista seksijuhlista tapahtuivat Bahamalla, jonne hän rakennutti niemenkärkeen vuonna 1987 ”maailman kahdeksanneksi ihmeeksi” kuvailemansa maya-henkisen kartanon. Silloin kun Nygård ei itse ollut Bahamalla, luksuskartano oli vuokrattavissa 42 00 dollarin päivähintaan.

Nygård luopui yhtiöidensä puheenjohtajuudesta helmikuussa sen jälkeen, kun FBI oli tehnyt ratsian hänen Los Angelesin kotiinsa sekä yrityksen pääkonttoriin New Yorkissa. Suuret vaateketjut poistivat yhtiön vaatemallistot myynnistä ja maaliskuussa yhtiö hakeutui konkurssiin Kanadassa sekä Yhdysvalloissa.

Nygård on kiistänyt kaikki syytteet. Seuraava suunniteltu oikeuden istunto on 13. tammikuuta.

Lähteet: CBC, New York Times

Kuva: Wikimedia Commons

SUOSITUIMMAT