Maria Ohisalon Twiiteistä kohu: ”Ikävää, kun ministeritasolla pitää vääristellä historiaa”


Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo julkaisi sunnuntaina moniosaisen twiitin, josta on noussut melkoinen kohu.

Twiitissään Ohisalo muisteli 90-luvun lamaa. Hän kertoi aloittaneensa koulunkäyntinsä syksyllä 1992, kun Suomen talous oli syvässä kriisissä.

– Elvyttävän politiikan sijaan Suomessa valittiin tiukka leikkausten linja. Kyse ei ollut vain pyyhekumien puolittamisesta ja vanhoista koulukirjoista.

– Laman aikana tuhansia opettajien virkoja lakkautettiin, kouluterveystarkastuksia vähennettiin, koulujen kerhotoiminta ajettiin alas. Vielä tänäkään päivänä kaikki palvelut eivät ole palautuneet sille tasolle, mitä ne olivat ennen lamaa – siis yli 30 vuotta sitten.

Kirjoituksessaan Ohisalo peräänkuulutti tukitoimia opetukseen ja nuorten hyvinvoinnin kehittämiseen.

Ohisalon twiitti on kuitenkin erään tärkeän sanavalintansa myötä herättänyt suurta hämmennystä ja sitä on kommentoitu laajalti.

Entinen keskustan kansanedustaja ja ministeri sekä Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä kommentoi, että Suomi ei 90-luvulla saanut lainaa.

– Valtio ei saanut velkaa. Ei mistään. Millä elvytät. Tämä pitäisi tietää. Kannattaa lukea lähihistoriaa, Hyssälä kommentoi Twitterissä.

Myös Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio ihmetteli Ohisalon sanavalintaa, jonka mukaan Suomi olisi tietoisesti valinnut lamavuosien rankkojen leikkausten tekemisen.

– Olin politiikan toimittaja 1992. Silloin ei paljon ”valittu” mitään.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja presidentti Sauli Niinistön kampanjassa mukana ollut Heikki A. Ollila oli samoilla linjoilla.

– Velkaa otettiin niin paljon kuin ikinä saatiin. On huolestuttavaa, jopa pelottavaa, jos ministeri ja puolueen puheenjohtaja ei tuota tiedä, Ollila kommentoi.

Viestintäalan yrittäjä, tietokirjailija, pitkän linjan taloustoimittaja ja nykyinen talouskolumnisti Jouko Marttila jopa syytti Ohisaloa historian vääristelystä.

– Ikävää, kun ministeritasolla pitää vääristellä historiaa. Suomi ei valinnut mitään. Korot olivat taivaissa, eikä lainaa saatu. Nykyistä löysän rahan ja nollakoron aikaa ei voi verrata 90-luvun lamaan, vaikka seuraukset saattavat ennen pitkää muistuttaa toisiaan.

Alla Ohisalon twiitti. Klikkaamalla twiittiä näet sen kaikki 9 osaa.

Kuva: Valtiovarainministeriö / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT