Millä Pohjoismaalla on masentavimmat tai iloisimmat joululaulut?


Pohjoismaiden hilpeimmät ja synkimmät joululaulut selvitettiin tekoälyn avulla.

Tekoäly yhdistetään usein monimutkaisiin pulmiin, joita ihmisen on vaikea tai mahdoton ratkaista, mutta sitä voidaan hyödyntää myös tavallisten ja yksinkertaisten ongelmien ratkaisuun.

Innofactorin analyytikko Tapio Linkosalo selvitti tunneanalyysin avulla Pohjoismaiden (Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan) synkimmät ja hilpeimmät joululaulut.

– Hienosta nimestään huolimatta suurin osa tekoälysovelluksista on loppujen lopuksi aivan tavallista tilastollista mallintamista. Tekoälysovellukset ovat pitkälle automatisoituja ja soveltuvat siten suurienkin aineistojen käsittelyyn. Ne kykenevät poimimaan aineistoista sellaisia hienopiirteisiä riippuvuuksia, joita ihminen ei helposti havaitse. Masentavimman joululaulun analysoinnissa kyse on tekstin tunneanalyysistä, mikä on tekoälysovellukselle helppo tehtävä. Lähtökohdat ongelmanratkaisulle olivat hyvät, Linkosalo toteaa.

Malli perustuu ajatukselle, että jokaiselle laulun sanalle haetaan sen tunnetila (positiivinen tai negatiivinen), ja laulun tunnetila on yksinkertaisesti sen sanojen tunnetilojen keskiarvo. Laskentaa varten tarvittavana sanojen luokitteluna toimivat IMDb:n elokuva-arvostelut ja joukko twiittejä, jotka oli valmiiksi määritelty positiiviseksi ja negatiiviseksi.

– Yhden yksittäisen sanan arvio voi olla odottamaton. Saattaahan olla esimerkiksi niin, että joku goottikauhun ystävä on arvioinut elokuvan ”ihanan synkäksi”, ja siten sana ”synkkä” saa arviosta positiivisen tuloksen. Mutta kun arvosteluja on tuhansia, yksittäiselle sanalle tulee lukuisia tuloksia, ja yhden sanan useiden tulosten keskiarvo vastannee hyvin sanan tyypillistä tunnearvoa, Linkosalo valaisee.

Analyysin tulos yllätti, sillä sen mukaan keskimäärin hilpeimmät joululaulut löytyvät Suomesta. Pelkkää IMDb-luokitusta käyttäen Ruotsi kiilasi hienoisesti edelle, mutta kaikkien laskentatapojen mukaan synkimmät joululaulut ovat Norjassa.

– Tulokset ovat jossain määrin odottamattomia. Esimerkiksi osa synkistä lauluista kuulostaa kuulijan korvaan varsin iloisilta. Käyttämäni tekoälymalli ei vielä osaa ‘lukea rivien välistä’, vaan takertuu sanoihin ymmärtämättä niiden kokonaisuutta. Tässä suhteessa mallissa olisi vielä parantamisen varaa, Linkosalo toteaa.

Alla olevissa kuvissa on luettelo synkimmistä ja hilpeimmistä joululauluista. Sekä synkimpien että hilpeimpien laulujen listojen kärjessä ovat ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset laulut. Kotimaisista joululauluista synkin on ”Tonttu”. Iloisimpien laulujen listalla ”Tonttujen jouluyö” jakaa kärkisijaa yhdessä kappaleen ”En etsi valtaa loistoa” kanssa.

Hilpeimmät ja synkimmät pohjoismaiset joululaulut ovat kuunneltavissa Spotifyssa:

20 hilpeintä joululaulua


20 synkintä joululaulua

Lähde: Tapio Linkosalon blogi

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT