Lasten jalkineet herättävät keskustelua, sillä moni vanhempi miettii, millaiset kengät olisivat lapsen jalalle paras ja turvallinen valinta.
Lastenkenkien koulukunnat jakautuvat karkeasti ottaen kahteen: perinteiset kengät ja kevytjalkineet. Kevytjalkineet eli paljasjalkakengät eivät tue jalkaa ja niillä käveleminen tai juokseminen jäljittelee paljain jaloin liikkumista. Perinteisissä kengissä on tyypillisesti tukeva kantakuppi, iskunvaimennus, lämmöneristys ja ylipäätänsä kevytjalkineita jäykempi pohja. Kevytjalkineiden kannattajat uskovat, että paljasjalkaisuuden jäljittely takaa lapsen jalan kehitykselle parhaat edellytykset, koska ilman tukea ja iskunvaimennusta jalan lihaksisto ja tukirakenteet kehittyisivät luontaisesti ottamaan vastaan iskut ja kuormitukset. Perinteisten jalkineiden kannattajia taas hirvittää ajatus kovasta asfaltista ja betonista, Suomen kylmistä ja liukkaista talvista sekä vaikkapa linttaan astumisesta: he hakevat jalkineesta tukea, suojaa ja mukavuutta lapselle.
Kun koulukunnat ovat käytännössä toistensa vastakohtia, millainen kenkä sitten olisi lapselle varmasti hyvä? Asiaa kysyttiin kahdelta asiantuntijalta, ortopedian ja liikuntalääketieteiden erikoislääkäriltä Tapio Kalliolta sekä jalkaterapeutti Matti Kantolalta.
1. Millainen on hyvä kenkä lapselle?
Kantola:
– Hyvä kenkä lapselle on ennen kaikkea sopiva siten, että se on riittävä pituudeltaan ja leveydeltään lapsen jalalle. Suoralestisyys on tärkeää. Oikean kokoisessa kengässä varpaat eivät puristu yhteen tai koukistu, vaan niillä on riittävästi tilaa. Kenkä tulee valita käyttötarkoituksen mukaan: säätila huomioidaan ja liikuntaharrastuksiin valitaan niihin soveltuva jalkine, sisäjalkineeksi sisäkäyttöön soveltuva jalkine.
Kallio:
– Jos lapsi liikkuu paljon, lapsen lihaskunto on tavallisen hyvä eikä lapsella ole jalkavaivoja, lapsi voi käyttää kaikenlaisia kenkiä, kunhan ne vain ovat sopivan kokoiset. Jos lapsen jalat kipeytyvät, jalkine on hyvä keino tukea ja taata riittävä iskunvaimennus. Kipeytyneille jaloille kevytjalkineet eivät ole tarkoituksenmukaiset.
2. Mitä mieltä olet paljasjalkakengistä?
Kantola:
– Paljasjalkakenkien ajatuksena on edistää luonnollista liikettä sallien nivelten luonnolliset liikkeet ja lihasten toiminta. Paljasjalkakengät ovat mielestäni hyvä vaihtoehto lasten jalkineeksi. Talvijalkineena ohut pohja voi olla toki kylmä talvella ja vastaavasti umpikenkinä saattavat olla kesällä kuumat.
Kallio:
– Sopivina annoksina hyvän lihaskunnon omaavilla lapsilla paljasjalkakengät ovat ihan hyvää vaihtelua ja harjoitusta, kunhan alusta ei ole toistuvasti liian kova. Liian ohuet ja lepsut jalkineet eivät yleensä haittaa, jos jalkojen kuormitusasento on normaali ja käyttö on vähäistä. Ongelmia saattaa syntyä urbaanin yhteiskunnan kovilla pinnoilla, jos kenkä ei ole riittävän vaimennettu iskuilta. Lisäksi lapsen jalan mahdollinen kuormitusvirhe voi rasittaa kudoksia helposti liiaksi, jos kengän rakenteet eivät tue.
3. Moni vanhempi stressaantuu lasten jalkineiden hankinnasta ja pelkää väärällä valinnalla pilaavansa lastensa jalat. Mitä sanoisit heille?
Kantola:
– Lasten jalkineasioissa oli pitkään voimassa ajatus, että lapsen jalka tarvitsee tukea. Ajatuksena tämä on lähtökohtaisesti erikoinen. Olisi erikoista, että jokin meidän kehon osa olisi lähtökohtaisesti heikko ja sopimaton tavanomaiseen liikkumiseen. Täten ajatus siitä, että jalkine mahdollistaa jalan luonnolliset liikkeet, on perusteltu. Haaste jalka-asioissa on ihmisten liikkumattomuus eli omat tukirakenteet eivät kehity. Ylipaino tuo mukanaan lisäongelmia. Alustat, joilla liikutaan, ovat usein kovia. Suomen ilmasto asettaa tarpeen moninaisille jalkineille eli yksi jalkine ei sovellu kaikkiin tilanteisiin.
Kallio:
– Liian puhdasoppinen näissä asioissa ei kannata olla, tulee vain riitaa ja stressiä siitä mitä saa tehdä ja mitä ei. Lasten jalat ovat vuorokauden aikana monessa mukana: kotona parketeilla mennään usein avojaloin, liukumäessä on käytössä talvisaappaat ja jumppatunnilla tennarit. Monipuolisuus on tervetullutta. Lääkärinä ja lasten ortopedisten vaivojen kanssa vuosikausia keräämäni kokemuksen perusteella minun on kuitenkin sanottava, että jos lapsella on kipuja ja jalkavaivoja, silloin tarvitaan tukea linjoille. En hoitaisi paljasjalkakengillä kipeytyneitä jalkoja.
Lähde: Kuoma
Kuva: Pixabay