Mira Potkonen murtui täysin kirvelevän välierätappion jälkeen: ”Mä en tiedä mitä mä teen”


Tokion olympialaisissa koettiin harvinaisen liikuttavia hetkiä, kun nyrkkeilijä Mira Potkonen, 40, kuuli kehässä välieräottelunsa tuloksen. Brasilialainen Beatriz Ferreira, 28, eteni finaaliin voittamalla ottelun yksimielisellä tuomaripäätöksellä 5-0, päättäen Potkosen uran ja olympialaiset pronssimitaliin.

Potkosen lataus purkautui heti kehässä lohduttomaan itkuun, jolle ei tullut loppua. Ottelun jälkeen hän itki vielä vuolaasti tunnekuohun vallassa läpi koko Ylen haastattelun, mutta yritti vastailla urheasti toimittajan kysymyksiin.

Potkoselta kysyttiin, mitä ajatuksia hänellä oli juuri päättyneestä välierästä sekä hienosta kahden olympiapronssin saavutuksesta.

– Tosi pettymys, koska ei pystynyt ottelemaan siten kuin olisi pitänyt ja kuulunut. Että olisi saanut tehtyä siitä niin kuin järjettömän hyvän taistelun itselleen. Olisi ollut enemmän panoksia ehkä antaa, mutta kun ei lähtenyt irti. Se ärsyttää, Potkonen sai sanottua.

Potkonen on voittanut vuonna 2008 alkaneella urallaan mm. kaksi olympia- ja MM-pronssia, kaksi EM-kultaa sekä EM-hopean ja 11 Suomen mestaruutta. Ylen toimittaja kysyi häneltä, ”mitä mietteitä omasta urasta nousee, kun se on nyt tällä tavalla ohi?”

– Se, että mä en tiedä huomisesta eteenpäin yhtään mitä mä teen. Mä pistin kaiken peliin tähän olympiaunelmaan. Halusin uskoa viimeiseen saakka voittoon. Sitten kun se jäi käteen, niin ei ollut se mitä halusin, että olisi voinut jatkaa elämääkin jollain lailla. Mä en tiedä mitä mä teen, Potkonen sanoi itkien.

Tässä vaiheessa valmentaja Maarit Teuronen tuli sanomaan jotain Potkoselle, joka poistui haastattelusta.

Teuroselta kysyttiin, ”mistä tänään jäi kiikastamaan?”

– No se tietynmoinen terävyys ja määrätietoisuus ehkä vähän puuttui siellä. Olisi ollut hoideltavissa, mutta ei tänään näköjään.

Myös Teuronen murtui, kun häneltä kysyttiin Miran poikkeuksellisesta arvokisaurasta ja mikä hänen mielestään on mahdollistanut kaiken tämän menestyksen.

– En mä nyt pysty mitään fiksua, Teuronen sanoi kyyneleet silmissä.

Häntä vielä pyydettiin avaamaan sitä tietä, minkä he ovat Miran kanssa yhdessä kulkeneet, mutta tunnekuohu oli myös hänelle liikaa.

– En mä pysty tässä, sori, sanoi Teuronen ja poistui paikalta.

40-vuotias perheenäiti Mira Potkonen on kaikkien aikojen menestynein suomalaisnyrkkeilijä. Hän teki Tokiossa myös historiaa olympianyrkkeilyn iäkkäimpänä mitalistina ja ainoana suomalaisen naisnyrkkeilijänä, joka on voittanut kaksi olympiamitalia.

SUOSITUIMMAT