Mitä ihmettä? Lola Odusogan Instagram-tilillä alkoi yhtäkkiä aseiden mainostus!


Tietoturva osoittautuu päivä päivältä tärkeämmäksi, kun hakkerit ja tietojenkalastajat kehittävät keinojaan varastaa ihmisten sometilejä sekä henkilö- ja pankkitietoja. Myös Lola Odusoga myöntää vältelleensä tietoturvaan liittyvien riskien ajattelemista.

Nykyisin media-alalla töitä tekevää, vuoden 1996 Miss Suomea Lola Odusogan lähes 25 000 seuraajan Instagram-tilillä vierailleet takuulla yllättyivät kesällä 2020. Tililtä alettiin nimittäin yhtäkkiä julkaista sisältöjä, joissa vilahteli esimerkiksi aseita. Tämä johtui siitä, että tili oli päätynyt hakkerin hampaisiin.

– Siitä alkoi ihan käsittämättömän pitkä ja aikaa, energiaa sekä hermoja syönyt projekti, kun yritin saada tilin poistumaan Instagramista, Odusoga kertaa tapahtunutta.

Feikkitilejä ja henkilötiedot kaikkien näkyvillä

Kaapattu Instagram-tili ei ole ainut esimerkki siitä, kun Odusogan henkilöllisyyttä tai tietoja on käytetty väärin.

– Nimelläni on tehty feikkiprofiileita sosiaaliseen mediaan, ja niiden kautta on lähetetty asiattomia viestejä esiintyen minuna.

Odusogan henkilökohtaisia tietoja on myös päätynyt kaikkien näkyville, hänestä johtumattomista syistä.

– Ymmärsin sen jälkeen, että aina ei ole omissa käsissä, miten ja mikä tieto pääsee leviämään.

Tietoturva-asioissa kannattaa ennakoida

Moni pysähtyy ajattelemaan omien tietojensa haavoittuvuutta vasta silloin, kun vahinko on jo tapahtunut. Myös Odusoga myöntää sysänneensä tietoturvaan liittyvät huolet tietoisesti taka-alalle.

– Kun asia on pois silmistä, se on myös pois mielestä. En ole halunnut esimerkiksi tarkasti tutkia sitä, missä kaikkialla nimeäni käytetään väärin. Olen halunnut sulkea pelottavaltakin tuntuvat tietoturva-asiat tavallisen elämän ulkopuolelle.

Nyt Odusoga ottaa käyttöön Omatiedon Tietovahti-palvelun, jotta hän voisi jatkossakin keskittyä muiden asioiden ajatteluun tietoturvasta huolehtimisen sijasta.

Tietovahti valvoo luottotietojen ja muiden käyttäjän valvontaan asettamien tietojen käyttöä myös internetin salatuissa verkoissa, ja ilmoittaa mahdollisista väärinkäyttöyrityksistä. Palvelun kautta saa tukea ja neuvoa tietoturvaan perehtyneiltä asiantuntijoilta.

Omien tietojen valvomisen lisäksi Odusoga haluaa herätellä ihmisiä miettimään sitä, miten paljon itsestään kannattaa jakaa tietoa verkossa.

– Oma rajani kulkee siinä, että kodistani ei näy mitään sosiaalisessa mediassa. Monet jakavat some-tilillään tarkkoja sijaintitietoja sekä kuvia kodistaan ja lapsistaan. Näitä tietoja yhdistelemällä pystyy piirtämään aika tarkan kuvan siitä, minkälaista arkea vietät ja missä liikut, Odusoga varoittaa.

Lähde ja kuva: Omatieto

SUOSITUIMMAT