Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa enemmän, mutta tiedon puute voi estää harrastusta.
Kalastusasioihin saadaan selvyyttä, kun Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalousasiantuntijoiden uusi puhelinpalvelu vastaa Pohjanmaan kalastusharrastajien kysymyksiin tiistaina 30.6. klo 15–17.
Miten mato laitetaan koukkuun? Onko vavalla väliä, entä mitä siiman päähän? Kelpaisivatko vinkit vetouisteluun tai vertikaalijigaukseen? Etsitkö tienoon parasta kalapaikkaa – pohditko, kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa?
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on avannut kesäksi maksuttoman ”Kalastajan kuuma linja” -palvelun, jossa järjestön kalatalousasiantuntijat ympäri Suomea vastaavat kaikkiin kalastuksen harrastajien ja sellaiseksi haluavien kysymyksiin. Yhteyttä voi ottaa soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä.
Järjestön Pohjanmaan kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju vastaa maakunnan asukkaiden kysymyksiin tiistaina 30.6. klo 15–17. Hän kertoo, että järjestön asiantuntijoilta voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös esimerkiksi ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä.
– Haluamme auttaa niin aloittelijoita kuin pro-kalastajiakin Uudeltamaalta Lappiin. Toivomme, että meihin otetaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Monelle tulee esimerkiksi yllätyksenä, miten mato kannattaa laittaa koukkuun. Toisin kuin usein ajatellaan, koukku pitää jättää näkyviin, jotta kala jää helpommin kiinni siihen. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, ja meiltä saa luotettavan vastauksen, Ojaharju kannustaa.
Tutkimus: Harrastuksen esteenä myös tiedon puute
Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa – lähes joka kolmas suomalainen harrastaa jo kalastusta. Kalastonhoitomaksuja lunastettiin keväällä aiempaa reippaammin, ja myös järjestön teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan korona-aika on lisännyt suomalaisten kalastusintoa.
Ojaharju iloitsee siitä, että tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute.
– Noin joka viides kyselyyn vastanneista kertoi kalastamisen esteeksi sen, että ei tiedä, missä hyviä kalapaikkoja olisi. Tietoa kaivataan myös siitä, miten, milloin ja missä ylipäänsä voi kalastaa sekä siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruuaksi. Tähän huutoon haluamme vastata.
SynoInternational suoritti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tilaaman kyselytutkimuksen huhti-toukokuussa 2020. Kyselyyn vastasi 1 007 henkilöä, ja vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa vapaa-ajankalastukseen liittyviä tapoja, mielipiteitä ja asenteita.
Lähde: Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestö
Kuva: Pixabay