MTV: 6 vaiettua koronaoiretta, joista harvemmin puhutaan



Yleensä terveysalan tiedotteissa ovat esillä koronavirusinfektion tyypillisimmät oireet, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli sekä maku- ja hajuaistin häiriöt.

Koronavirus on kuitenkin aiheuttanut myös toisenlaisia oireita, joista on harvoin puhuttu. MTV kokosi yhteen harvemmin mainittuja oireita, joita on havaittu koronaviruksen saaneilla potilailla.

1. Miesten intiimiongelmat

Koronavirusinfektion aiheuttaman Covid-19-taudin uskotaan voivan vaikuttaa miesten sukupuolielinten toimintaan aiheuttamiensa verihyytymien kautta.

Elokuun lopussa uutisoitiin aiemmin terveestä 37-vuotiaasta miehestä, jonka molemmat kivekset olivat tulehtuneet koronatartunnan jälkeen. Heinäkuussa 67-vuotias mies kärsi sairaalassa erektiosta, joka kesti lähes neljä tuntia.

2. Hiustenlähtö

Hiustenlähtöä voi esiintyä infektioiden jälkeen ja samaa on havaittu myös Covid-19-taudin seurauksena. MTV:n tietojen mukaan koronaviruksen takia pudonneet hiukset kasvavat kuitenkin myöhemmin takaisin. Yllä olevalla videolla Hollywood-näyttelijä Alyssa Milano näyttää, miten paljon häneltä lähti hiuksia koronaviruksen takia.

3. Korvien soiminen

Koronapotilailla on havaittu tinnitusta ja kuulo-ongelmia. Tämä ei ole harvinaista voimakasta stressiä aiheuttavissa taudeissa. Myös esimerkiksi tuhkarokon, sikotaudin ja aivokalvontulehduksen tiedetään voivan aiheuttaa kuulon alenemista.

4. Silmäoireet

Koronaviruksen aiheuttamaan vakavampaan infektioon voi liittyä silmien vuotamista ja punoitusta, luomien turvotusta sekä silmien valonarkuutta ja ärsytystä.

5. Ihomuutokset

Lieviin koronavirustapauksiin voi liittyä kutisevaa ja punoittavaa ihottumaa, nokkosihottumaa sekä vesirakkuloita.

6. Aivosumu ja väsymys

Koronaviruksen oireet voivat jatkua pitkään toipumisen jälkeen. Eräässä tutkimuksessa havaittiin neurologisia oireita yli puolella Covid-19-taudista toipuneilla koronapotilailla. Pitkäaikaisiin oireisiin kuuluvat myös uupuminen ja totaalinen väsymys.

Lähde: MTV

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT