MTV: Lastensuojelussa järkyttävä tilanne – ”takaisin tulee raiskattu poika tai tyttö”


MTV on haastatellut Sari Frankenia, joka on kokenut päihdetyöntekijä. Hän on työskennellyt muun muassa nuorisokodissa ja huumeiden vuoksi huostaanotettujen lasten parissa.

Franken kertoo MTV:lle lastensuojelulain muutoksen aiheuttamista turhauttavista ongelmista. Työntekijät eivät voi enää estää nuorta lähtemästä tai hakea häntä tietämästään paikasta, vaan tähän tarvitaan virkavallan apua.

– Todellisuutta on, että nuoret katoavat hatkareissuilleen. Lainsäädäntö estää sen, että heidän lähtönsä pysäytettäisiin jo laitoksessa, vaikka se olisi nimenomaan lapsen suojelemista. Lastensuojelun lakia muutettiin ja lainmuutoksesta aiheutui se, että nuorisokodin työntekijä ei voi ottaa nuorta kiinni, vaikka lapsi on huostaanoton alaisena. Tämä turhauttaa todella monia, Franken toteaa.

Usein nuoren karkaamisen taustalla on päihderiippuvuus. Franken tietää, että Suomessa on henkilöitä, jotka majoittavat nuoria luonaan ja antavat heille päihteitä. Hinta voi kuitenkin olla kova.

– Nuoret häviävät sinne päihdeongelmaan. Muutaman viikon päästä takaisin saattaa saapua raiskattu poika tai tyttö, jonka elämä on tärvelty, hän toteaa Maikkarilla.

Lastensuojelun ongelmien lisäksi huomio pitäisi Frankenin mukaan kiinnittää myös päihdeongelmien hoitoon. Varsinkin yleistyneet muuntohuumeet aiheuttavat riippuvuuden todella nopeasti.

– Addiktio ei ole syntynyt yhdessä yössä tai päivässä, eikä sen hoitaminen onnistu kädenkäänteessä. Siksi Suomeen tarvitaan lisää kunnon intensiivistä hoitoa.

Franken korostaa, että luonnollisestikaan kaikilla lastensuojelun asiakkailla ei ole päihdeongelmaa. Taustalla voi olla esimerkiksi nuoren massiivista kiusaamista, johon vanhemmat ovat hakeneet apua.

SUOSITUIMMAT