Musertunut laulaja Celine Dion paljasti vakavan ja harvinaisen sairautensa!


Celine Dion kertoo Instagramissa, että valitettavasti hän joutuu perumaan Euroopan-kiertueensa.

54-vuotias superlaulaja kertoo olleensa aina faneilleen avoin, mutta hän ei ole ollut valmis kertomaan sairaudestaan kuin nyt.

– Minulla on ollut terveyshuolia jo pidemmän aikaa. On ollut todella vaikeaa kohdata nämä haasteet ja puhua siitä, mitä olen joutunut käymään läpi.

Dion paljastaa saaneensa erittäin harvinaisen ja vakavan sairauden diagnoosin. Sen nimi on Stiff-person oireyhtymä. Suomeksi puhutaan jäykkyysoireyhtymästä.

Nainen sanoo että hänen on vaikea kävellä ja laulaa. Artistin on vaikea pidättää kyyneliään puhuessaan alla olevalla videolla faneilleen.

Mikä tauti?

Klassinen SPS on tyypillisesti oireiden alkuvaiheessa etenevä sairaus, johon liittyy tahdonalaisten liikkeiden hitaus, sekä asteeltaan vaihteleva lihasjäykkyys ja lihasten spasmioireet. Taudinkuva tavanomaisesti tasoittuu ensimmäisten kuukausien jälkeen, ja tämän jälkeen oireistossa tapahtuu asteittaista etenemistä, pahenemisvaiheita saattaa esiintyä sairauden myöhemmässä vaiheessa.

Edenneessä tautimuodossa sairastuneet kehittävät tyypillisesti pysyvän lihasylijännityksen ja jäykkyyden. Lihasvoima yleensä säilyy, eikä sairauteen tyypillisesti liity tuntojärjestelmän poikkeavuuksia. SPS:ssä on kuvattu useita komplikaatioita, jotka liittyvät sairauden tyypillisiin piirteisiin: lihasten ylijännitykseen, spasmeihin ja kramppioireisiin. Voimakkaiden oireiden aikana on kuvattu luiden murtumia, ja nivelten paikaltaan menoa sekä kaatumisia. Kohtauksellisiin oireisiin saattaa kytkeytyä myös autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toiminnan häiriöitä, jotka voivat altistaa esimerkiksi hengitysvajaukselle, sekä kohonneelle verenpaineelle ja sydäntykytykselle.

SUOSITUIMMAT