Myös kotimaan matkustajat voivat nyt shoppailla Helsinki-Vantaan tax-free-myymälöissä, mutta…


Lakimuutoksen myötä Suomen sisällä matkustavien ja Suomeen saapuvien matkustajien ostosmahdollisuudet laajenevat Helsinki-Vantaan lentoaseman myymälöissä myös tax-free-myymälöihin.

Aiemmin lentoasemien tax-free-myymälät ovat voineet myydä arvonlisäverottomia tuotteita vain EU:n ulkopuolelle suuntaaville matkustajille. Tuotteita on voitu myydä myös Suomen ulkopuolelle muihin EU-maihin matkustaville, mutta tällöin myynti on ollut verollista.

Tax-free-myyntiä koskeva lakimuutos astui voimaan 25. helmikuuta 2022, minkä ansiosta nyt kaikki matkustajat voivat ostaa tax-free-myymälöiden tuotteita, kuten makeisia, kosmetiikkaa ja tuliaisia, mutta verovapaasti niitä ei edelleenkään saa. Kotimaan matkustajien ostoksiin nimittäin sisältyvät arvonlisä- ja valmisteverot, kuten muihinkin EU-maihin matkustavien ostoksiin. Toistaiseksi myöskään tupakka- ja alkoholituotteita eivät kotimaan matkustajat voi ostaa, sillä niitä saavat shoppailla vain ulkomaille lähtevät matkustajat.

Myynti EU:n ulkopuolelle matkustaville matkustajille on jatkossakin verotonta.

Finavian lentoasemista tax-free-myymälöitä on Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Schengen- että non-Schengen-alueella.

– Tätä muutosta on odotettu. Suomi on ollut eurooppalaisittain poikkeus, joten esimerkiksi Lappiin Helsinki-Vantaan kautta matkustavan keskieurooppalaisen turistin on ollut vaikea ymmärtää, miksi emme ole voineet myydä hänelle mitään myymälöistämme. Olemme todella iloisia, että pystymme nyt palvelemaan kaikkia lentokentän matkustajia ja tarjoamaan heille laajan valikoiman kansainvälisten huippubrändien ja vahvojen kotimaisten brändien tuotteita asiantuntevien myyjiemme opastamana, kertoo toimitusjohtaja Sini Syväjärvi Dufryn myymälöitä Helsinki-Vantaalla operoivasta WDFG Helsinki Oy:stä.

Lähde ja kuva: Finavia

SUOSITUIMMAT