Jos olet syönyt välttääksesi epämukavaa oloa, voi olla, että painoakin on kertynyt. Tällaista syömistä kutsutaan tunnesyömiseksi, ja se on suurin syy liikasyömiseen ja painon nousemiseen.
Suurin osa tunnesyömisestä ei liity fyysisiin nälän signaaleihin. Kun syöt silloin kun et ole nälkäinen, kehosi varastoi saamasi energian rasvaksi, jonka seurauksena lihot.
Laihdutuskuurille ryhtyminen voi vaan pahentaa tilannetta. Näin on siksi, että dieetti ei korjaa liikasyömisen taustalla olevia ongelmia.
Sen lisäksi sekoitat aineenvaihduntasi joka kerran, kun olet laihdutuskuurilla. Tämä tekee painon pudottamisen hankalammaksi etenkin keski-iän ylittäneille naisille. Jojo-dieetti on terveydelle haitallisempaa kuin ylipaino.
Käsittele tunteitasi
On olemassa parempia keinoja käsitellä omaa olotilaa, kuin tunteiden hautaaminen ruokaan. Negatiivisia tunteita voi oppia hallitsemaan terveellisellä tavalla. Tämä ei ainoastaan tee tunnesyömisen lopettamisesta helpompaa, mikä tekee painon hallinnasta yksinkertaisempaa, mutta saa sinut tuntemaan itsesi myös onnellisemmaksi.
Tunnesyömisen ongelmat ylettyvät paljon sen fyysisiä vaikutuksia syvemmälle. Kun syöt tukahduttaaksesi tunteesi, et huomaa niitä tärkeitä viestejä mitä ne sinulle lähettävät. Tunnesyöminen jopa aiheuttaa enemmän tulehdustiloja kehossasi, mikä suurentaa riskiä sairastua sellaisiin tauteihin kuten syöpä ja sydäntauti.
Totuus on, että ruoka ei korjaa sitä mikä aiheuttaa sinulle kipua. Vaikka aivosi valehtelevat sinulle ja kertovat että syöminen on tie parempaan oloon, tunteesi eivät valehtele. Sinun täytyy kuunnella niitä ja ottaa viestit vastaan.
Mitä tunteet tarkoittavat
Tunteet eivät ole ongelma. Ne ovat kehosi keino antaa sinulle tärkeää tietoa. Erilaisilla tunteilla on erilaisia viestejä.
Esimerkiksi viha on suojamekanismi, joka hälyttää kun joku ei kunnioita rajojasi tai arvojasi.
Pelko pysäyttää. Joskus se varoittaa sinua vaarasta, jotta osaat välttää sitä.
Suru kertoo sinulle, kun joku ei ole kunnossa tai kun saattaa olla aika päästää irti jostakin.
Tunnesyömisen lopettaminen ja opetteleminen tuntemaan terveellä tavalla on tärkeää, koska se on reitti sisäiseen maailmaasi. Sinun täytyy päästä syömiseen ja ruokaan liittyvien ongelmien ohi katsomaan mitä niiden taustalta löytyy.
Käännymme ruoan puoleen, kun meillä on kaipaus, nälkä, jotain muuta asiaa kohtaan.
Mitä kaipaat?
On erittäin tärkeää, että pysähdyt pohtimaan tätä kysymystä. Vain siten voit työskennellä sen eteen, että tarpeesi tulisivat tyydytetyiksi ja että suhteesi ruokaan tervehtyisi.
Mitä siis voit tehdä, kun tunnet itsesi turhautuneeksi, surulliseksi, musertuneeksi tai stressaantuneeksi?
Tunteiden hallinta
On kaksi tapaa hallita mitä tahansa tunnetta:
1. Anna tunteiden kulkea lävitsesi
Kun tunnet surua tai murhetta asiasta, jota et voi muuttaa, kuten rakkaan sairastuessa, auttaa, kun annat tunteille luvan kulkea omaa rataansa. Tiedosta miltä kehossasi tuntuu. Kuristaako, onko kuuma tai kylmä?
Ole läsnä tunteessasi ja hengitä sitä sisään ja ulos. Anna sen kasvaa, jos tarve vaatii. Älä pelkää. Se on vain tunne, ja kun annat sen olla, hälvenee se itseasiassa nopeammin, kuin jos vastustelet sitä tai työnnät sen pois.
Jos työnnät tunteet syrjään, ne varastoituvat kehoosi ja voivat aiheuttaa jopa fyysistä kipua.
Kysy itseltäsi “mikä on tämä tunne? Mitä se yrittää kertoa minulle?” Vastaus ei välttämättä ole itsestään selvä, varsinkaan jos kerrot itsellesi, että sinun ei pitäisi tuntea niin.
Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan ja anna itsellesi lupa kokea normaaleja inhimillisiä tunteita. Jatka hengittelyä, kunnes tunne menee ohi. Sitten onnittele itseäsi, että annoit tunteillesi luvan kulkea lävitsesi ilman että tunsit pakottavaa tarvetta syödä!
2. Hallitse ajatteluasi
Kun ajatuksesi ovat reaktiivisia, parasta on hallita niitä. Sanotaan vaikka, että tunnet suuttumusta tai loukkaantumista, koska sinua ei kutsuttu ystävän tyttären häihin. Mikä ajatus saa sinut tuntemaan näin?
Ajattelet kenties, ettet ole tärkeä tälle kaverille, ja hän ei siksi kutsunut sinua. Onko johtopäätelmäsi totta? Ellei kaverisi suoraan sanonut sinulle niin, et voi tietää varmuudella.
Millä muulla tavalla voisit tulkita tilannetta? Saattaa auttaa, jos et ota asiaa henkilökohtaisesti. Ehkä ystäväsi tyttärellä oli pieni hääbudjetti, ja hänellä ei ollut varaa kutsua häihinsä kovin montaa ihmistä.
Todennäköisesti kyse ei ollut sinusta ollenkaan. Eikö tuntuisi paremmalta ajatella asiasta näin? Ajattelemalla neutraalisti tai positiivisesti, sen sijaan että reagoisit välittömästi, olosi tuntuu todennäköisesti paremmalta. Näin sinun ei tarvitse syödä välttääksesi loukkaantumisen tunteen.
Jos harjoittelet tunteidesi hallintaa sen sijaan, että syöt välttääksesi tuntemasta, jonain päivänä halu tunnesyödä katoaa!
Lähde: Sixty and Me