Näin joulua vietetään maailmalla


Perinteiseen suomalaiseen jouluun kuuluvat joulusauna, riisipuuroon piilotettu manteli sekä joulukinkku. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla, vaan jokaisella maalla on omat jouluperinteensä. Tässä poimintoja jouluun liittyvistä traditioista maailmalta.

Ruotsi: Olkipukki

Olkipukki, julbocken, on satoja vuosia vanha skandinaavinen symboli pakanajuhlien ajoilta, josta tuli myöhemmin osa joulunvieton traditiota.

Ruotsissa olkipukin uskottiin olevan näkymätön henki, joka huolehti siitä, että jouluvalmistelut sujuivat mallikkaasti. Nykyisin olkipukki on naapurimaamme suosituin joulukoriste.

Olkipukin tarina sai aivan uudet mittasuhteet vuonna 1966, kun Gävlen kaupungin torille pystytettiin jättikokoinen olkipukki. Sen jälkeen 13 metriä korkea ja 3,6 tonnia painava Gävlen pukki on rakennettu samalle paikalle joka vuonna.

Valitettavasti Gävlen olkipukki on harvoin selvinnyt ehjänä ensimmäisestä adventista uuden vuoden aattoon saakka. Pukki on joutunut tuhopolton uhriksi kymmeniä kertoja, ja sille on myös tehty pienempää ilkivaltaa.

Nykyään olkipukkia voi seurata nettikamerasta, ja sillä on jopa oma sosiaalisen median tili.

Saksa: Joulumarkkinat

Saksassa järjestetään satoja joulumarkkinoita. Kuva: Unsplash

Joulumarkkinat ovat alkujaan Saksasta lähtöisin oleva traditio. Niitä vietetään adventtina, neljän viikon ajan ennen joulua. Ensimmäiset jouluun liitetyt markkinat pidettiin Dresdenissä vuonna 1434.

Joulumarkkinat ovat sittemmin levinneet muuallekin maailmaan, ja ne ovat merkittävä turistinähtävyys etenkin saksankielisissä maissa. Yksin Berliinissä on yli 70 erilaista joulumarkkinaa!

Joulumarkkinoille tullaan ihailemaan jouluista tunnelmaa: nähtävyytenä on usein seimikuvaelma, joskus myös luistelukaukalo, sirkus tai jopa maailmanpyörä. Joulutorilla myydään erilaisia paikallisia ruokaherkkuja, glögiä ja monenlaisia joulukoristeita.

Alankomaat: Sinterklaas

Sinterklaas-juhla juhlistaa Pyhän Nikolauksen nimipäivää 6. joulukuuta. Alankomaissa juhlaa vietetään vuosittain antamalla lahjoja Pyhän Nikolauksen päivän aattona.

Pyhä Nikolaus muistuttaa ulkonäöltään suuresti nykyisin tuntemaamme joulupukkia!

USA: Jouluvalot

Amerikkalaiset koristelevat pihojaan usein näyttävin jouluvaloin. Kuva: Unsplash

1960-luvulta lähtien Yhdysvalloissa on yleistynyt tapa koristella talojen ulkopuoli säänkestävillä jouluvaloilla.

Jouluvalojen ympärille on muodostunut jopa useita festivaaleja, kuten Holiday Trail of Lights, joka alkoi jo vuonna 1927 Texasin ja Louisianan osavaltioissa.

Viime vuosikymmeninä naapuruston jouluvaloja on lähdetty ihailemaan iltaisin, joko autolla tai kävellen. 

Kaikki eivät talojaan jouluvaloilla koristele, mutta parhaimmillaan valoasetelman rakentaminen voi vaatia jopa viikkojen työn. Joissakin tapauksissa sähkön tuottamiseen on tarvittu oma generaattori!

Joillakin alueilla on tapana, että kaupunki palkitsee parhaiten koristellun talon. Kilpailla voi myös maanlaajuisesti: televisiossa pyörii joulun aikaan ohjelma The Great Christmas Light Fight, jossa esitellään maan näyttävimpiä jouluvaloja.

Katalonia: Tió de Nadal

Tió de Nadal on katalaanien jouluperinteisiin kuuluva noin 30 senttimetriä pitkä halko, joka seisoo kahdella tai neljällä jalalla, ja jolle on maalattu leveä hymynaama. Sillä on usein myös pieni punainen hattu, ja kolmiulotteinen nenä.

Joulukuun 8. päivä lähtien halkoa ruokitaan iltaisin, ja se myös peitellään huovalla, jottei sille tulisi kylmä. Tapoihin kuuluu, että lapset huolehtivat Tiósta, jotta se antaisi heille lahjoja jouluna.

Jouluna halkoa sitten lyödään kepeillä, jolloin se ”kakkii” lahjat.

Iso-Britannia: Ruma jouluneule

Jouluneuleet ovat yleisiä Iso-Britanniassa. Kuva: Picjumbo

Alun perin ruma jouluneule, Christmas Jumper tai Ugly Christmas Sweater, tarkoitti joululahjaksi saatua, usein vanhan sukulaisen käsin neulomaa neuletta, jossa oli tavallisesti jouluinen tai talvinen teema.

Iso-Britanniassa jouluneuleet alkoivat yleistyä 1980-luvulla, kun useat juontajat ja julkimot pitivät niitä joulun ajan televisio-ohjelmissa. Jouluneuleita on näkynyt myös elokuvissa, tunnetuimpana kenties Bridget Jonesin Päiväkirja vuodelta 2001.

1990- ja 2000-luvuilla rumista jouluneuleista tuli noloja pilailulahjoja ja niiden suosio laski. Trendi on sittemmin noussut uudelleen pinnalle, ja sitten 2010-luvun niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

Nykyään ruman jouluneuleen voi ostaa lähes jokaiselta vaateketjulta, ja niiden pitämisestä on tullut hauska joulutraditio.

Australia: Piknik rannalla

Australiassa joulua vietetään usein rannalla. Kuva: Unsplash

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla, joten joulu sattuu keskelle kesää. Joulun odotukseen kuuluu kirkkojen järjestämät tapahtumat, joissa ihmiset kerääntyvät laulamaan joululauluja rannoille.

Joulupäivänä australialaiset kokoontuvat perheen ja ystävien kanssa rannoille ja puistoihin, piknikin tai grillijuhlien merkeissä.

Lähde: Whychristmas

SUOSITUIMMAT