Näin matkustusrajoitukset muuttuivat – he pääsevät nyt vapaasti Suomeen ulkomailta


Suomen matkustusrajoituksia on purettu tänään. Alla THL:n uudet suositukset.

He pääsevät Suomeen vapaasti

Suomeen matalan koronailmaantuvuuden maasta tulevien ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, koronatesteihin tai karanteeniin (vihreällä merkityt maat ”liikennevalokartassa”). Matalan ilmaantuvuuden maita ovat 21.6. Australia, Etelä-Korea, Islanti, Israel, Puola, Romania, Ruanda, Unkari ja Uusi-Seelanti.

Liikennevalot 21.6.2021 alkaen.

21.6. alkaen Suomeen suuntautuva työmatkaliikenne sallitaan EU- ja Schengen-maista. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli lento-, maa- ja meriliikennettä.

Vapaa-ajan matkailun osalta Suomeen EU- ja Schengen-maista sekä riskimaista (punaiset maat kartassa) saapuvat turistit pääsevät ilman tarkastuksia maahan, jos heillä on todistus hyväksytystä 14 vähintään vuorokautta sitten päättyneestä koronarokotussarjasta tai korkeintaan 6 kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista. Tähän lukeutuvat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet yhden rokotteen vähintään viikkoa aiemmin sekä henkilöt, jotka ovat saaneet positiivisen koronatestituloksen vähintään 11 päivää aiemmin.

Suomeen saapuvilta vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneiltä alle 16-vuotiailta lapsilta ei vaadita todistuksia.

Suomessa asuvat henkilöt voivat 22.6 alkaen esittää EU:n koronarokotustodistuksen, jonka saa Omakannasta.

Tarkastuksia edelleen maahantulopisteissä

Riskimaasta (ilmaantuvuusluku yli 25 viimeisen 14 vuorokauden aikana) tulevat voidaan ohjata maahantulopisteellä terveystarkastukseen. 

Terveystarkastukseen osallistuminen voi olla pakollista tai vapaaehtoista, riippuen kunkin aluehallintoviraston päätöksestä.

Minne Suomesta voi matkustaa?

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden hallitus on poistanut maahantulorajoitukset. Matkustamista suositellaan välttämään erityisesti Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Matkustajan omalla vastuulla on selvittää kohdemaan rajoitukset esimerkiksi maan viranomaisilta ja edustustosta. Maakohtaiset saapumisvaatimukset vaihtelevat. Joissain maissa vaaditaan esimerkiksi negatiivinen tulos PCR-testistä tai antigeeninosoitustestistä. Joissain maissa vaaditaan lisäksi myös negatiivinen IgM vasta-ainetestitulos. 

Lähde: THL

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT