Näin varaudut suurimpiin riskeihin talviliikenteessä


Talven liikenteessä piilee monia vaaroja, joihin voi kuitenkin varautua.

Vaikka päivät alkavat jo pidentyä, liikenne on edelleen vilkasta aamu- ja iltapäivähämärän aikaan. Myös talviteiden vaihtelevat olosuhteet vaativat kuljettajilta täyttä huomiota.

Vahinkokorjaamo Autoklinikka nostaa esiin muutamia tärkeitä seikkoja, joilla voit varmistaa, että näkyvyys ja ajoturvallisuus pysyvät hyvinä myös haastavammissa ajokeleissä.

Muista myös ajovalot puhdistuksessa

– Ikkunoiden raaputtelun lomassa on helppo unohtaa, että myös ajovalot ovat talvella tärkeät tarkastaa ja puhdistaa huolellisesti aina ennen liikkeelle lähtöä. Koska valot lämpenevät käytössä, niihin satava lumi voi sulaa ja sen jälkeen jäätyä kiinni umpioihin tiukastikin, joten pelkkä kevyt pyyhkäisy ei välttämättä aina riitä, Autoklinikan PDR-ammattilainen Vesa Mattila vinkkaa.

Myös auton kokonaisvaltainen puhdistus on tärkeää. Lasit tulee puhdistaa kunnolla takaikkunaa myöten ja samalla irtolumi kannattaa siistiä pois myös konepelliltä ja katolta.

Tarkista tuulilasi huolellisesti

Lumen ja jään poistamisen lisäksi tuulilasin kuntoa kannattaa tarkkailla aktiivisesti myös kiveniskemien ja halkeamien varalta. Vaurio tuulilasissa voi yllättävän tehokkaasti heijastaa valoa ja häiritä näin kuljettajan näkökenttää.

– Muistuttaisin edelleen kaikkia siitä, että kuuman veden kaatamista tuulilasille jään sulattamiseksi ei suositella koskaan. Rajut lämpötilanvaihtelut voivat halkaista tuulilasin – eritoten, jos jossain kohti lasia piilee jo valmiiksi iskemäkohta. Tuulilasia ei tulisi myöskään skrapata esimerkiksi parkkikiekolla, vaan käyttää ainoastaan tarkoitukseen tehtyjä sekä puhtaaksi todettuja skrapoja ja harjoja, Mattila painottaa.

Varmista myös, että tuulilasin pesunestettä on riittävästi ja että nesteen pakkasenkesto on tarpeeksi korkea.

Minimoi häiriöt

Kun ajo-olosuhteet ovat huonot, olipa kyse sitten liukkaista teistä, tiheästä lumisateesta tai pimeästä, häiriötekijöiden poistamisen tärkeys korostuu entisestään. Esimerkiksi älypuhelimen voi asettaa erityiseen keskittymistilaan, jossa vain tärkeät yhteydenotot, kuten puhelut, tulevat läpi. Näin vaikkapa mahdolliset viesti-ilmoitukset eivät häiritse ajoon keskittymistä.

– Toiseksi esimerkiksi nostaisin tilanteen, josta myös itselläni on omien lasten myötä kokemusta: aamulla lapset pakataan autoon pienellä kiireellä, lähdetään suoraan liikkeelle ja melkein heti takapenkiltä kuuluu avunpyyntö vaikkapa huonosti olevasta hanskasta tai hukkuneesta lelusta. Tällöin ratissa olevalla vanhemmalla on usein suuri houkutus kurottaa nopeasti takapenkille, mikä voi siinä hetkessä tuntua pikkujutulta, mutta kasvattaa heti onnettomuuden riskiä melkoisesti. Suositeltavaa onkin yrittää varata riittävästi aikaa lähtöön ja varmistaa muun muassa, että lapsilla on kaikki hyvin ennen liikkeelle lähtöä, Mattila sanoo.

Varaudu yllätyksiin

Hyvälläkin valmistautumisella liikenne voi toisinaan yllättää. Tämän vuoksi on myös tärkeää varautua mahdollisiin vahinkotilanteisiin esimerkiksi selvittämällä ennakkoon, miten rengasrikon, auton tiensivuun jäämisen, kolarin tai muun ongelman sattuessa toimitaan ja mihin otetaan yhteyttä. Lisäksi mukaan kannattaa aina varata lämmintä vaatetta sekä tärkeimmät turvavarusteet, kuten taskulamppu, lumilapio, ensiapulaukku, varoituskolmio ja huomioliivi.

Lähde: Autoklinikka

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT