NYT: Joissakin maissa jopa 15 kertaa enemmän koronakuolemia kuin on virallisesti ilmoitettu


The New York Timesin mukaan koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin kuolleiden lukumäärä on huomattavasti suurempi kuin on virallisesti ilmoitettu.

NYT vertasi monien maiden yhden kuukauden normaaleja kuolinlukuja maalis- ja huhtikuun välillä, ja niiden perusteella koronakuolemien määrä on selvästi virallisia lukuja suurempi. Tämä johtuu siitä, että useimmat maat ilmoittavat virallisiin lukuihin vain sairaalassa koronaan kuolleiden lukumäärän. Jotkut maat ovat alkaneet ottaa huomioon kuolemat, joiden yhteydessä on mainittu koronavirus sekä hoitokodeissa tapahtuneet kuolemat, mutta virallisten lukujen ja normaalien kuolleisuuslukujen vertailussa vallitsee edelleen suuri epäsuhta.

NYT selvitti, että esimerkiksi monissa Euroopan maissa on tuoreiden tilastojen mukaan kuollut 20-30 % eli kymmeniä tuhansia ihmisiä enemmän kuin normaalisti.

Maanantaihin 27.4. mennessä koko maailmassa oli virallisten tietojen mukaan kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin yli 200 000 ihmistä. NYT:n selvityksen mukaan todellinen luku on vähintään 20 % eli 40 000 suurempi.

The New York Timesin mukaan esimerkiksi Espanjassa tapahtui 9.3.-12.4. välisenä aikana 67 % normaalia enemmän kuolemia, Ecuadorissa 83 % ja New Yorkin kaupungissa peräti 309 %. Ecuadorissa erotuksen määrä on peräti 15 kertaa suurempi, kuin mitä maa on ilmoittanut koronan aiheuttamiksi kuolemiksi.

Indonesiassa rekisteröitiin maaliskuussa 84 koronan aiheuttamaa kuolemaa, mutta pelkästään maan pääkaupungissa Jakartassa haudattiin saman kuun aikana 1 600 normaalia enemmän ihmisiä.

Espanjassa raportoitiin 9.3.-12.4. välisenä aikana 17 192 koronakuolemaa, jonka erotus virallisesti koronan aiheuttamiin kuolemiin oli 9 100 kuolemaa. Ecuadorissa erotus oli 7 100, Ranskassa 7 200, Englannissa ja Walesissa 6 400 ja New Yorkin kaupungissa 4 200.

Pariisissa kuoli joka päivä yli kuin tuplasti enemmän ihmisiä kuin normaalisti, joka on huomattavasti suurempi luku kuin pahan influenssakauden aikana. New Yorkissa luku on ollut jopa kuusinkertainen normaaliin verrattuna. Maaliskuun alusta lähtien kaupungissa on kuollut yli 27 000 ihmistä, joka on 20 900 normaalia enemmän ja 4 200 enemmän kuin koronarekisteriin on ilmoitettu.

Asiantuntijoiden mukaan kuolemien määrät olisivat olleet huomattavasti suuremmat ilman maiden asettamia mittavia rajoitustoimia.

Lähde: The New York Times

Kuva: Pixabay

Lue myös: Italialainen pormestari: Koronakuolemien määrä moninkertainen verrattuna virallisiin lukuihin

Lue myös: Ensin järjestettiin HIV-bileitä ja nyt koronabileitä – päämääränä saada tartunta!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT