Nyt leviää puhelin pesukoneessa -huijaus: Poliisi varoittaa kansalaisia


Viime kuukausien aikana on lähtenyt leviämään huijaus, jossa vastaanottaja saa viestin mukamas kaveriltaan tai muulta läheiseltään. Viestin lähettäjä selittelee outoa numeroa usein sillä, että oma puhelin olisi rikkoutunut pesukoneessa.

Poliisin mukaan joissain tapauksissa huijari on onnistunut saamaan viestin näyttämään siltä, että se olisi tullut viestin saajan tuttavan oikeasta numerosta. Uskottavien tietojen saaminen onnistuu esimerkiksi Facebook-profiilin tai puhelimen kaappaamisella.

Huijari on pyytänyt viestin saajaa siirtämään ”lähettäjälle” nopeasti rahaa hätätilanteen vuoksi. Valitettavasti useampi suomalainen on haksahtanut huijaukseen. Menetykset ovat olleet tuhansia euroa, muutamassa tapauksessa jopa kymmeniä tuhansia.

– Hälytyskellojen tulisi soida, jos saa viestin tuntemattomasta numerosta ja viestittelijä väittää olevan esimerkiksi lähisukulainen ja viestissä vedotaan kovaan kiireeseen. Ja jos maksua pyydetään ulkomaalaiselle tilille, on tapaukseen syytä suhtautua varovaisesti, poliisi ohjeistaa.

– Ensisijaisesti on ensin oltava tavalla tai toisella yhteydessä siihen viestittelijään, kuka on oikeasti kyseessä. Viestittelijää kannattaa vaikkapa pyytää soittamaan ja selittämään mistä kiire johtuu, virkavalta vinkkaa.

SUOSITUIMMAT