Nyt on erikoista! MM-perhokalastajat yrittävät olla saamatta tavoiteltua taimenta


Perhokalastuksen MM-kilpailua kisataan Koillismaalla 12.-16.8.

Kilpailusta tekee mielenkiintoisen se, ettei kalastajien suuresti arvostama taimen tällä kertaa ole kilpailukalana vesistön järvitaimenkantojen heikentyneen tilan vuoksi.

Järvitaimenkantojen tilaa kohennetaan aktiivisesti Oulankajoen vesistöalueella Kuusamossa ja Venäjän Karjalassa rajanylisellä yhteistyöllä ja kansallisin toimin. Oulankajoen vesistön Kuusinkijoki ja Kitkajoki ovat kaksi kilpailualueista.

taimen-paanajarvella-kuva-aku-ahlholm
Taimen Paanajärvellä, kuva: Aku Ahlholm

Oulankajoen vesistö sijaitsee napapiirin eteläpuolella Suomen Kuusamon ja Venäjän Karjalan alueella. Vesistöalueen järvitaimenet eivät tunnusta valtioiden rajoja, vaan vaeltavat muutaman vuoden ikäisinä vaelluspoikasina Suomen puolella virtaavilta Oulanka-, Kitka- ja Kuusinkijoelta Venäjän puolella sijaitsevaan Pääjärveen. Järvessä kalat kasvavat reippaasti ja saavutettuaan muutamassa vuodessa sukukypsyyden, ne vaeltavat, nyt jo usean kilon painoisina, takaisin syntymäjokiinsa kutemaan. Kutuvaellukselle jokiin tulevat järvitaimenet ovat haluttu ja arvostettu virkistyskalastuksen kohde.

Järvitaimenkantojen hyvän tilan ylläpitämiseksi ja kohentamiseksi ponnistellaan monella rintamalla Suomessa ja Venäjällä.

Metsähallitus ja osakaskunnat eivät nykyisin istuta järvitaimenia Oulankajoen vesistön jokiin. Oulanka- Kitka ja Kuusinkijoen luonnonvaraisista järvitaimenkannoista vuonna 2017 perustettuja emokalaparvia viljellään Luonnonvarakeskuksen Ohtaojan kalanviljelylaitoksella Taivalkoskella. Viljelyllä turvataan jokikohtaisten järvitaimenkantojen perimän säilyminen siltä varalta, että luonnonvaraiset kannat menetetään. Kalastuksen harrastajilla on merkittävä vastuu siitä, ettei niin pääse käymään.

Edellisen kerran perhokalastuksen MM-kilpailu järjestettiin Kuusamossa vuonna 1989.

Kuva: Aku Ahlholm.

SUOSITUIMMAT