Lihavuuden lääkehoito on noussut lyhyessä ajassa merkittäväksi apuvälineeksi painonhallinnassa, mutta kiireettömästä ihmelääkkeestä ei ole kyse. Työterveyslääkäri Vilho Ahola muistuttaa, että hoito on aina kokonaisuus: “Tabletti pienentää ruokahalua, mutta pysyvä laihtuminen edellyttää ravintorikasta ruokavaliota ja lihaskuntoharjoittelua.”
Sitoudu vuosiksi, ehkä loppuelämäksi
Yhdysvaltalaisen datan perusteella puolet käyttäjistä tarvitsee lääkityksen pysyvästi. “Jos pillerit lopettaa äkisti, keho alkaa palauttaa kiloja. Evoluutio suojelee vararavintoa”, Ahola sanoo. Siksi hän esittelee lääkityksen vain vaihtoehtona, jonka potilas valitsee itse – sitoutuminen ratkaisee.
Proteiini suojaa lihaksia
Lääke tehoaa vähentämällä näläntunnetta, mikä altistaa proteiinin puutteelle. “Jos ravinnossa ei ole tarpeeksi proteiinia, keho käyttää lihaksia energiaksi – jopa puolet pudotetuista kiloista voi olla lihasta”, Ahola varoittaa. Hän ohjaa jokaisen potilaan ravitsemusterapeutille. Tavoiteannos on 20–30 g proteiinia jokaisella aterialla.
Kuntosali kahdesti viikossa
Ilman vastusharjoittelua elimistö “säästää” energiaa purkamalla käyttämättömiä lihaksia. Ahola suosittelee vähintään kahta lihaskuntotreeniä viikossa: “Lihasvoima pitää kauppakassit käsissä myös seitsemänkymppisenä.” Vaihdevuodet ohittaneille naisille hän määrää lääkityksen vain, jos treeni on jo rutiinia – muuten lihaskato voi viedä hyödyt.
Apteekkien hyllyillä lääkkeiden saatavuus on nyt hyvä, mutta paras tulos syntyy vain, kun pilleri, proteiini ja puntti kulkevat käsi kädessä.
Lähde: Terveystalo