Peliarvostelu: Horizon Forbidden West


Horizon Forbidden West kuuluu vuoden 2022 odotetuimpiin peleihin. Suurin syy tähän on edeltäjä, Horizon Zero Dawn, jonka poikkeuksellisen tunnelmallinen ja tapahtumarikas juoni sekä avoin maailma ihastutti videopeliharrastajia suuresti. Samaa huippulaatua on tarjolla myös jatko-osassa, vaikka hieman toistoa nähdäänkin.

Tarinan keskipisteenä on edelleen kuvankaunis punahiuksinen seikkailija, Aloy. Edeltäjässä sankarittaresta nähtiin kasvutarina pienestä tyttösestä kypsäksi nuorukaiseksi asti. Nyt maailman pelastanut neitonen lähtee liikkeelle tyystin uudesta lähtökohdasta, kuitenkin valmiina kaikkeen. Maailma ei suinkaan elä vapaasti, siellä vaeltavien konehirviöiden vuoksi.

Horizon Forbidden West näyttää kaikin puolin upealta. Väriloisto ja jylhät maisemat houkuttelevat tutkimaan maailmaa lähemmin. Pienet palapelit piristävät tutkimusmatkailua siinä missä konearmeijaa vastaan käydyt taistelutkin.

Hahmonkehitys on omiaan lisäämään laaja-alaisuutta tarinaan ja piristämään taistelutilanteita seikkailun edetessä. Maailma on kuitenkin paljon enemmän kuin kiehtova pääjuoni, sillä sivujuonet ja -tehtävät tarjoavat vaihtelua kokonaisuuteen, parhaimmillaan todella monipuolisesti.

Tunteikas hetki. Kuin peilikuva sille tunnemyrskylle, mitä avoimen maailman seikkailu parhaimmillaan tarjoaa.

Oikeastaan ainoa nurinan aihe liittyy taisteluun, sillä niissä purevat samat opit kuin edeltäjässäkin ja meno tuntuu joskus hieman toistavalta. Toimivaa konseptia ei ole kuitenkaan lähdetty rikkomaan ja uudenkarheat konetyypit kiehtovat, tullessaan ensi kertaa silmien eteen.

Forbidden Westin kohdalla voidaan puhua myös erittäin pelaajaystävällisestä tekeleestä, sillä vaikeustasojen skaala on laaja ja suomeksi lokalisoitu tekstitys varmistaa, ettei juonesta jää palasia puuttumaan. Muiden hahmojen kanssa käydyt keskustelut ovat parhaimmillaan oikein mielenkiintoisia valintoineen kaikkineen, sillä ne vaikuttavat myöhemmin koettaviin asioihin.

Kokonaisuutena Horizon Forbidden West on yksi tämän vuoden parhaista toimintaseikkailuista, joidenkin mielestä ehkä jopa paras. Toteutukseltaan se on joiltakin osin jopa edeltäjäänsä parempi ja ennen kaikkea tuntuu uudelta. Rahoille saa reilusti vastinetta laajan maailman muodossa ja juoni on valtaosin kiehtova käänteineen. Paikoin roisin tekstinsä ja sarjakuvamaisen brutaaliutensa vuoksi peliä ei voi suositella aivan nuorimmille, mutta tällaisenaan se sopii moneen makuun.

Hieno kokemus, hieno peli. Tätä pelatessa aika pysähtyy, eikä sen kulumista huomaa parhaimmillaan ollenkaan.

Tähdet: 4,5/5

Rating: 4.5 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PlayStation 5, PlayStation 4
Genre: Toimintaseikkailu
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 16
Kehittäjät: Guerrilla Games
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Julkaisupäivä: 18.2.2022

SUOSITUIMMAT


Horizon Forbidden West kuuluu vuoden 2022 odotetuimpiin peleihin. Suurin syy tähän on edeltäjä, Horizon Zero Dawn, jonka poikkeuksellisen tunnelmallinen ja tapahtumarikas juoni sekä avoin maailma ihastutti videopeliharrastajia suuresti. Samaa huippulaatua on tarjolla myös jatko-osassa, vaikka hieman toistoa nähdäänkin. https://www.youtube.com/watch?v=XLZN63UxAOM&ab_channel=PlayStation Tarinan keskipisteenä on edelleen kuvankaunis punahiuksinen seikkailija,...Peliarvostelu: Horizon Forbidden West