Peliarvostelu: Hunting Simulator 2


Metsästyspeleistä puhuttaessa allekirjoittaneen huikein kokemus on saatu theHunter: Call of the Wild -pelin parissa. Tämä asettaa varsin korkean riman saman genren Hunting Simulator 2:lle, joka sisältää omat mielenkiintoiset vivahteensa ja juttunsa lajityypistä kiinnostuneille.

Tätä otusta jahdattiin kehnon osuman vuoksi lähes tunnin ajan. Lopussa kiitos kuitenkin seisoi!

Heti alkuun käydään läpi lyhyt tutorial-osuus, jossa opetetaan varsin selkeät kontrollit ja keskeisimmät toiminnot. Vierellä tassutteleva hännänheiluttaja pistää heti silmään erittäin eläväisellä käytöksellään. Karvaisen kaverin elehtiminen on animoitu loistavasti ja hauveli liikehtii kuin aito metsästyskoira. Käytettävissä olevat komennot ovat lemmikin osalta selkeitä, sillä muun muassa paijaaminen, kehuminen, jäljittäminen ja luokse kutsuminen toimivat hyvin. Palautteen antaminen on erityisen tärkeää, sillä uskollisen kumppanin taidot kehittyvät sen antamisen myötä. Alkuun tempo tuntuu hieman liiankin verkkaiselta, mutta ajan kanssa hauvan taitomittarit parantavat täyttyessään jahdin tempoa.

Peurapilli on alussa mainio investointikohde, sillä peuroista saa myydessä varsin mukavasti valuuttaa käyttöön.

Omaa metsästäjää ei pysty metsästämisen aikana katsomaan kuin takakameran suunnalta, mutta metsästysmajan vaatekaappi tarjoaa kohtalaisen mukavan määrän tamineita ylle. Pelin aikana vaatetusta pystyy tarkkailemaan kolmannen persoonan kuvakulmasta tai aivan olkapään takaa, mutta autenttisimman kokemuksen tarjoaa ensimmäisen persoonan kamera, jolloin edessä näkyy vain metsästäjän ase ja kädet. Tällöin myös eläimet näkyvät paremmin. Kuvakulmaa pystyy vaihtamaan kätevästi lennosta ristiohjaimen kautta.

Labradorinnoutajan hinnasta ei puutu paljoa. Vielä pitää ahkeroida yhden metsästysretken verran!

Varsinainen toiminta tuntuu varsin hyvältä. Liian innokas metsästäjä saa kiireen vuoksi tyytyä vain maisemien katseluun, sillä eläimiä ei tunnu näkyvän ollenkaan tantereen tömistessä liiallisen juoksemisen seurauksena. Maltti on siis valttia ja sama pätee rahavarantoihin, joita jaetaan alussa kohtuullisesti, mutta tarkkana saa silti olla. Tärkeimpiin rahareikiin kuuluvat metsästysluvat, jotka pitää ostaa jokaiselle eläimelle erikseen. Kaiken lisäksi luvat pitää ostaa kullekin alueelle, joita on kaikkiaan kuusi erilaista, kun taas eläinlajeja on 33 kappaletta.

Kohde on tunnistettu uroshirveksi. Mukana oleva kivääri ei kuitenkaan ole pätevä sen ampumiseksi. Sakot ovat tuntuvia, joten odotetaan seuraavaa tilaisuutta.

Varsinaista tarinaa tai tehtäväosiota Hunting Simulator 2:ssa ei ole, vaan peli pyrkii luomaan mahdollisimman aidon kokemuksen metsästyksen saloista. Asevalikoimaan kuuluu muun muassa haulikoita, kivääreitä ja varsijousia. Näiden oheen saa ostettua mukaan erilaisia lisävarusteita auttamaan menoa. Määrä on hurja, sillä mukaan mahtuu yli 160 kihveliä ja kahvelia houkutinpilleistä tuulimittareihin. Ultimaattisena tavoitteena metsästysmajan lasivitriinissä on erityisen hieno palkintokivääri odottamassa uljasta metsästäjää ja luonnollisesti metsästysmuistoille on varattu omat paikkansa majan seinillä.

Texasin kartan tutkiminen vasta aluillaan. Karttaan voi kätevästi merkitä eläinten elinympäristöjen merkkejä myöhempää paluuta varten, mikäli esim. saalissäkki on jo täynnä tai oikeanlainen ase ei ole mukana.

Hunting Simulator 2:een on ympätty mukaan myös sakkosysteemi, joka ei aina tunnu kovin reilulta. Tämä pätee etenkin lintuja ammuttaessa, sillä peli saattaa antaa sakkoa varsin mielivaltaisesti useamman otuksen ollessa lähekkäin tai haavoittuneita eläimiä viimeisteltäessä. Kaiken kukkuraksi yksi pelin trophyistä on samankaltaisen tavoitteen takana, jolloin pitäisi päästää päiviltä kaksi lintua samalla laukauksella. Luvatta metsästys on luonnollisesti kiellettyä, mutta esimerkiksi tiettyjen eläinlajien naaraspuoliset eläväiset ovat rauhoitettuja. Myös aseen kaliiberiin on kiinnitettävä huomiota, sillä se kieltää esimerkiksi pupujen ampumisen hirvikiväärillä. Metsänvartijan kanssa ei kuitenkaan jouduta tekemisiin, vaan sakkoa napsuu ruudulle tekstimuodossa.

Peuran äännähdys paljastaa saaliin olinpaikan. Halutessaan kuvakkeet ja tiedot voi kytkeä pois aidomman kokemuksen saamiseksi. Oikeanpuoleinen kuvake ilmaisee metsästyskoiran sijainnin ja etäisyyden.

Ulkoisesti ja äänimaailmaltaan Hunting Simulator 2 ei ole kovinkaan viimeistelty teos, sillä theHunter: Call of the Wildiin verrattuna esimerkiksi puiden ja heinikon kahina ja oksien taittumisen äänen totaalinen puuttuminen karsivat tunnelmaa aivan liikaa. Lisäksi metsästäjä liikkuu suorastaan epärealistissa paikoissa, kun ukkeli saattaa esimerkiksi kiivetä liian jyrkkää mäkeä ylöspäin kuin tyhjää vain ilman ponnnistelua. Myös tuulen humina rikkoo kokonaisuutta, sillä se ei pääse riittävän aidolle tasolle edes kuulokkeiden kautta kuunneltaessa. Pimeyden tuomaa tunnelmaa ja muitakin ääniä kaipaisi enemmän jatkuvan sirkkojen sirityksen ohella.

Metsälle miekkosen mieli. Hauveli toimii myös omatoimisesti ja etsii eläinten jälkiä maastosta.

Kokonaisuutena Hunting Simulator 2 ei varsinaisesti säväytä, muttei se huonokaan ole. Pääsääntöisesti samoilu on mukavaa puuhastelua ja koiruli tuo oman, mukavan lisänsä menoon. Hauveleita on saatavilla kaikkiaan kolme kappaletta, joista yksi jäljittää saalista, toinen seisoo löytämäänsä eläintä ja kolmas osaa noutaa saaliin. Pelistä löytyy myös tukku helpotuksia, mikäli kärsivällisyys ei riitä simulaatiotasoiseen metsästykseen. Suositellaan metsästyspeleistä kiinnostuneille.

Tähdet: 2,5/5

Rating: 2.5 out of 5.

Testialusta: PlayStation 4
Saatavuus: PC (Windows), PlayStation 4, Xbox One. Tulossa myöhemmin: Nintendo Switch
Genre: Metsästyssimulaattori
Pelaajamäärä: Yksinpeli
Ikäraja: 16 vuotta
Kehittäjä: Neopica
Julkaisija: BigBen Interactive

SUOSITUIMMAT


Metsästyspeleistä puhuttaessa allekirjoittaneen huikein kokemus on saatu theHunter: Call of the Wild -pelin parissa. Tämä asettaa varsin korkean riman saman genren Hunting Simulator 2:lle, joka sisältää omat mielenkiintoiset vivahteensa ja juttunsa lajityypistä kiinnostuneille. Heti alkuun käydään läpi lyhyt tutorial-osuus, jossa opetetaan varsin selkeät kontrollit...Peliarvostelu: Hunting Simulator 2