Peliarvostelu: Vampire: The Masquerade – Swansong


Oletko aina haaveillut olevasi virtuaalimaailman vampyyri, joka sulautuu viattomien ihmisten joukkoon huomaamattomasti? Vampire: The Masquerade – Swansong on nimensä mukaisesti vampyyriteemainen julkaisu, jossa on monta seurattavaa polkua. Juonenkäänteet elävät omien ratkaisujen mukana, joka tuo vaihtelua seikkailun vaiheisiin. Toimintaa julkaisulta ei kannata liikaa odottaa, sillä taistelut käydään sanan säilän, kielitaidon ja päättelemisen kautta.

Emem-hahmolla operoidaan pelissä paljon ja häntä voi pitää protagonistikolmikon päähahmona.

Vampire: The Masquerade – Swansong käynnistyy vampyyrien valtavassa pytingissä pidettävistä bileistä. Tunnelma tiivistyy heti alussa, sillä paikallaolijoita uhkaa vaara. Pelaaja isketään kuvankauniin naisvampyyrin kenkiin ja pian hän ryhtyy selvittämään tapahtumien kulkua erinäisten johtolankojen kautta. Apuna Emem-nimisellä naisella on kaksi muuta vampyyria, joiden nimet ovat Galeb ja Leysha. Kutakin ohjataan vuorollaan ja erinäisiä puzzleja ratkomalla vyyhti alkaa pikkuhiljaa tiivistyä kokonaisuudeksi.

Keskustelu ihmisten kanssa ja oikeiden puheenparsien valinnat ovat tärkeitä juonen etenemisen kannalta.

Pelimekaniikka on varsin yksinkertainen: tutkitaan paikkoja, jutellaan ihmisten kanssa, setvitään johtolankoja ja tarvittaessa haastetaan paikallaolijoita ohjattavan hahmon kykyjen sallimissa puitteissa. Alkuun meno on kovin sekavaa, sillä peli kertoo hyvin pintapuolisesti kykyjen käytön. Myös paikkojen löytäminen osoittautuu toisinaan haastavaksi. Oviaukossa seisova hahmo ei salli kulkua, mutta onkin myöhemmin kadonnut ilman näkyvää syytä. Tarkoituksena on toki vaatia pelaajaa tekemään tietyt asiat ennen kuin laajempi pääsy muille alueille sallitaan, mutta samalla tulee fiilis kuin protagonisti olisi kuin häkkiin suljettu villieläin, luoden näin hyvin lineaarisen vaikutelman.

Tätä nähdään runsaasti. Omien kykyjen arviointia joutuu puntaroimaan vastustajaan nähden jatkuvasti eri tilanteissa.

Ulkoisesti hahmot ovat hyvin piirrettyjä ja Vampire: The Masquerade – Swansong vaikuttaa syvällisemmältä julkaisulta kuin mitä se loppupeleissä on. Keskustelut muiden hahmojen kanssa ovat mielenkiintoisia ja ne saavat aivonystyrät parhaimmillaan liikkeelle, tuoden sitä kautta myös onnistumisen tunteita arvoituksia ratkaistaessa. Vaikutelma vain on sellainen, että ravataan paikasta toiseen, luetaan tonnimäärin tekstejä ja elävä toiminta puuttuu. On toki hyvä muistaa, että kyseessä ei ole raa’an toiminnan peli, ja siihen pitää suhtautua kuin lukisi seikkailuromaania rauhalliseen tahtiin naposteltavien ja virvoitusjuoman kera.

Huumattu uhri toimii janon hillitsijänä. On kuitenkin pelaajan valinta, antaako hän tämän elää vai mennäänkö loppuun asti.

Uutukaisen edeltäjää en ole pelannut, joten sen osalta vertailupohjaa ei sen suhteen ole. Päätin kuitenkin kokeilla vaihteeksi sellaista julkaisua, jota en normaalisti genrensä puolesta pelaisi. Kokonaisuutena seikkailun aikana tuli nähtyä hyviä aihioita, vaikkakaan ei mitään mullistavaa. Valintojen monimuotoisuus tekee pelaamisesta riittävän kiehtovaa ja ratkaisutapoja on toisinaan useampia kuin yksi. Jos toiminta ei ole oma juttusi, vaan kaipaat jotain syvällisempää, tykkäät lukea paljon ja rakastat arvoituksia, niin Vampire: The Masquerade – Swansong -pelille voi antaa suosituksen.

Tähdet: 3,0/5

Rating: 3 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Xbox Series X ja Series S, PlayStation 5
Genre: Tietokoneroolipeli, seikkailupeli, pulmapeli
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 18
Kehittäjä: Big Bad Wolf Studio
Julkaisijat: Nacon, BigBen Interactive
Julkaisupäivä: 19.5.2021

SUOSITUIMMAT


Oletko aina haaveillut olevasi virtuaalimaailman vampyyri, joka sulautuu viattomien ihmisten joukkoon huomaamattomasti? Vampire: The Masquerade – Swansong on nimensä mukaisesti vampyyriteemainen julkaisu, jossa on monta seurattavaa polkua. Juonenkäänteet elävät omien ratkaisujen mukana, joka tuo vaihtelua seikkailun vaiheisiin. Toimintaa julkaisulta ei kannata liikaa odottaa, sillä...Peliarvostelu: Vampire: The Masquerade – Swansong