Olin hieman epäileväinen saatuani maistiaisia Resident Evil Villagen kylä-teemasta ja sen sisältämistä ihmissusista sekä mahdollisesta noidasta. Vertasin aikaansaannosta edeltäjään, eli Resident Evil Biohazardiin ja sen ansiokkaasti rakennettuun juonikehykseen. Yllätyin positiivisesti juonen nivoutuessa hyvin yhteen edeltäjänsä kanssa, ja vakan alta kuoriutui huippujulkaisu, jossa vampyyreilla ja ihmissusillakin on perustellusti sijansa. Hyvällä mielikuvituksella on toki myös ansionsa mukana.
Seikkailu alkaa varsin vauhdikkaasti ja piinaavasti alun seesteisen ja vähän puuduttavankin perheidyllin jälkeen. Tällä kertaa seikkaillaan Euroopassa, eli romanialaisessa kamaluuksien runtelemassa kylässä ja sen lähiympäristössä. Kylä sijaitsee karulla vuoristoseudulla, joten lunta ja upeita vuoristomaisemia on tarjolla rutkasti. Alueelta voi löytää myös pimeitä luolia ja synkkiä linnoja, mikä tuskin tulee kenellekään yllätyksenä.
Tunnelmaa, säikytyksiä ja kauhuhuvipuisto
Pelin tunnelmaa on rakennettu hienosti erilaisten näyttävien ympäristöjen sekä varsin tarkkojen yksityiskohtien avulla. Myös tarina oli omaan makuuni hienosti rytmitetty, ja se tiivisti tunnelmaa ajoittain voimakkaasti lievästä jännityksestä suoranaiseen pakokauhuun. Joillekin kauhupelien ystäville saattaa kuitenkin olla jopa pettymys, että edeltäjänsä lähes jatkuvaan tiiviiseen kauhutunnelmaan ja ahdistavuuteen ei Villagessa ylletä. Sen sijaan ne kovimmat kauhuelämykset on säästelty muutamaan huippukohtaan. Mutta ne ovat hienosti toteutettuja ja jopa suoranaista pakokauhua aiheuttavia kohtauksia.
Village muistuttaa monella tapaa Resident Evil 4:ää, jossa oli enemmän säännöllistä kovaa toimintaa ja seikkailua. Tempo on huomattavasti suurempi kuin hidastempoisemmissa, mutta enemmän säännöllisiin kauhuelementteihin panostaneissa Resident Evil -sarjan tekeleissä. Resident Evil 4:n kohdalla on perustellusti käytetty termiä kauhuhuvipuisto, ja ainakin osittain sama pätee myös Villageen.
Village on kuitenkin sen verran vakavamielisempi, että pelisarjalle ominaista camp-huumoria nähdään suhteellisen vähän. Ennemminkin vertaisin sitä kauhunovellikokoelmaan. Toki tietynlaista synkkääkin synkempää gore-huumoria voi löytää ainakin Ethanin käsien runtelusta ja jatkuvasta näpeilleen saamisesta.
Kun haasteet koettelevat, niin apukin on lähellä
Resident Evil 4:n tapaan Villageen on löytänyt tiensä myös kauppias, joka on nimeltään Duke. Myyntimiehellä ei kuitenkaan ole pelikaimansa lihaksia ja machomeininkiä, vaan ne on korvattu laardilla ja rehevällä naurulla. Duke saattaa olla yksi kaikkien aikojen ylipainoisimmista hahmoista, joita pelimaailmassa on nähty. Villagen suurimpia mysteereitä onkin, kuinka muhkearaaminen kaveri onnistuu kulkemaan Ethanin edelle paikasta toiseen erittäin vaikeakulkuisessa maastossa. Kyseessä on kuitenkin hyvin lupsakan oloinen kaveri, vaikka hän tarjoaakin ajoittain pientä piruilua Ethanille aseiden ja tavaroiden myynnin lomassa. Duke on myös näppärä käsistään ja auttaa Ethania kehittämällä tämän aseita tai kokkaamalla ruokia Ethanin metsästämistä eläimistä.
Duken keittiössä valmistetut ruoat ovat hyödyllisiä, koska niitä syömällä Ethanin ominaisuudet paranevat pysyvästi. Dukelle voi myös myydä eri puolille pelimaailmaa kätkettyjä aarteita. Aarteiden ja eläinten metsästäminen kannattaa, sillä niiden avulla Ethanin selviytymismahdollisuudet paranevat merkittävästi, parantaen pelikokemusta. Toki näiden jatkuva päivittäminen ei suhteellisen taitavalle pelaajalle ole välttämätöntä ainakaan regular-tasolla, vaikka siinäkin on omat haasteensa. Kovin montaa kertaa en reilun 16 tunnin läpipeluun aikana saanut Ethania hengiltä, vaikka tämän kädet ja sormiparat saivatkin vihollisilta karmeaa käsittelyä moneen otteeseen.
Onnistunut ja koukuttava kokonaisuus
Uutukaisen tarina on yllättävän hyvä ja siinä kiedotaan yhteen Resident Evil 7:n tarinan lisäksi myös aikaisempien julkaisujen tarinoita ja yksityiskohtia. Lopputulosta voi kutsua mielenkiintoiseksi ja yllättäväksi. Loppukohtaukset jättävät mukavasti aihioita tuleville julkaisuille, joita jään odottamaan vesi kielellä. Kokonaisuuden kruunaavat pääpahikset ovat mielenkiintoisia ja varsin suuriakin persoonia, ja ne omaavat mielikuvituksellisia erityispiirteitä, kuten niiden hallitsemat alueetkin.
Grafiikkansa ja äänimaailmansa puolesta Village oli testatulla PlayStation 5 -alustalla erinomainen. Tahkosin pelin alusta loppuun säteenseuranta-asetus päällä, joka tiputtaa ruudunpäivitystä ajoittain jonkin verran alle 60 freimin. Tätä ei juurikaan huomannut, vaan meno oli erittäin sulavaa.
Ulkoisesti yksityiskohdat ja värit ovat erinomaisesti toteutettuja ja monipuolisia. Äänimaailma toimii sekin erinomaisesti, luoden osaltaan tunnelmaa erittäin hyvin. Rasahduksia ja narahduksia sekä muita epämääräisempiä ääniä kuuluu 3D-tehokeinoja mukavasti käyttäen. Tosin en tullut pelanneeksi peliä kuulokkeilla, joilla kokemus olisi saattanut olla kotiteatterisysteemiä parempi, mutta silläkin fiilis oli erittäin hyvä.
Kokonaisuutena Resident Evil Village oli aivan erinomainen pelikokemus ja sanoisinkin jo tässä vaiheessa Capcomin teoksen kamppailevan vakavissaan vuoden pelin arvonimestä omalla kohdallani. Suosittelen Villagea yleisesti Resident Evil -pelisarjan ystäville, ja aivan erityisesti kaikille niille, jotka pitävät kovasti kauhun ja toiminnan yhdistelmästä peleissä. Lisäksi laadukasta grafiikkaa ja äänimaailmaa arvostaville se on varmasti mieleinen.
Tähdet: 5/5
Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4, Xbox One, Stadia, Project Scarlett, PC/Windows
Genre: Selviytymiskauhupeli
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 18
Kehittäjä: Capcom
Julkaisija: Capcom