Peliviikon 10. juhlavuotta vietetään 9.-15.11.2020


Kansallisesta Pelipäivästä kaikkien yhteiseksi Peliviikoksi laajentunut teemaviikko on nostanut pelaamiseen liittyviä teemoja julkiseen keskusteluun jo kymmenen vuoden ajan!

Peliviikolla 9.-15.11.2020 järjestetään lukuisia tapahtumia eri puolilla Suomea ja verkossa, joissa pelataan lautapelejä, roolipelejä, pakohuonepelejä ja digitaalisia pelejä, sekä tutustutaan pelikulttuuriin verkkoluentojen ja työpajojen muodossa.

Tapahtumia ovat järjestämässä Pelikasvattajien verkoston ammattilaiset kirjastoista, nuorisotoimista, kouluista ja oppilaitoksista, järjestöistä, yrityksistä ja muista pelikasvatusta edistävistä organisaatioista.

– Pandemia-aikana on ollut erityisen innostavaa nähdä kuinka monipuolista peleihin liittyvää ohjelmaa paikalliset tapahtumajärjestäjät ovat keksineet. He ovat perustaneet Discord-palvelimia, miettineet pelillisiä somekilpailuja ja opetelleet tekemään verkkolähetyksiä tarjotakseen meille valoa ja iloa vuoden pimeimpänä aikana, kertoo Peliviikon koordinaattori Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Peliviikon 10. juhlavuosi kunnostautuu erityisesti virtuaalisten tapahtumien vuotena. Webinaarit ja etäpelit ovat pandemian aikana erinomaista ajanvietettä, kuten myös oman perheen kanssa pelaaminen. Peliviikko on erityisesti pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä keskustelua peleistä, niin kodeissa kuin mediassakin!

Lähes kaikki Peliviikon tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Oman alueen paikallisia tapahtumia voi etsiä Peliviikon tapahtumakartalta.

Alla olevista linkeistä löytyy tieotoa ympäri Suomea järjestettävistä Peliviikon tapahtumista.

Koko viikon ohjelma
Tapahtumakartta
Verkkotapahtumat

Vuoden pelikasvattaja 2020 – Mika Joensuu

Vuoden Pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle, teolle tai ilmiölle, joka on olemassaolollaan, toiminnallaan tai käytöksellään edistänyt positiivista pelikulttuuria, suvaitsevaisuutta ja asiallista käytöstä peleissä, keskustelua digitaalisesta pelaamisesta tai vähentänyt pelaamiseen liittyviä haittoja.

Tänä vuonna Vuoden pelikasvattajan arvonimen saa Hyvinkään kaupungin nuorisopäällikkö Mika Joensuu. Mika Joensuu on toteuttanut pelikasvatusta työssään ja vapaa-ajallaan yli 20 vuoden ajan. Työkavereiden mukaan Mika Joensuu näkee pelien potentiaalin kasvatuksessa ja edistää aktiivisesti digitaalisten ja perinteisten pelien hyödyntämistä nuorisotyössä.

– Tämän tunnustuksen saaminen tuntuu upealta! Erilaisia pelejä käytetään paljon nuorisotyössä ohjauksen ja kasvatuksen välineinä, olipa kyse digitaalisista tai perinteisistä peleistä. Kaikenlaiset pelit tukevat hyvin nuorisotyön tavoitteita sekä sosiaalisten että yksilöllisten taitojen oppimisessa. Näiden lisäksi on kuitenkin tärkeää muistaa pelaamisen arvo itsessään ajanvietteenä, Joensuu sanoo.

Vapaa-ajallaan Mika on aktiivinen miniatyyri- eli figupeliharrastaja, ja hän on myös Suomen aktiivisimmista miniatyyriharrastusyhteisöistä ”Figuprojektien vertaisryhmän” perustaja ja ylläpitäjiä. Hän on myös juuri aloittanut ”Mikan pelisarja” videoiden tuottamisen YouTubeen, joissa hän avaa erilaisia peliharrastuksia.

– Kannustan myös aikuisia ja lapsia pelaamaan enemmän yhdessä. Se antaa aikuisille keinon ymmärtää lapsia ja nuoria kiinnostavia asioita. Lisäksi jokainen yhdessä vietetty hetki on tärkeä!

Tämän vuoden Peliviikolla Mika Joensuu on järjestämässä osana Nenäpäivää Nenäcon-livelähetyksen, jossa esitellään Peliviikon kunniaksi mm. miniatyyri- eli figupeliharrastusta.

peliviikko-2020

SUOSITUIMMAT