Pikkuleijonien komea kiri tuotti tulosta – Kapanen loukkaantui pelottavalla tavalla

Pikkuleijonat nousi komeaan voittoon Venäjää vastaan alle 18-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa. Suomalaishyökkääjän vakavalta näyttänyt loukkaantuminen pelästytti pahemman kerran kesken kirivaihteen, joka tuotti lopulta kaksi sarjapistettä.

Pikkuleijonien avausottelu jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa päättyi komeaan loppukiriin ja voittoon rangaistuslaukauskilpailussa. Suomella oli monta tilaisuutta ratkaista kamppailu nimiinsä jo jatkoajalla, venäläisten ottaessa kaksi jäähyä. Ratkaisijaa ei vain millään tahtonut löytyä.

Rankkareissa nähtiinkin sitten oivaa kylmäpäisyyttä, kun Verner Miettinen veivasi ensin komeasti ohi Sergey Ivanovin ja kolmannessa parissa Ville Koivunen napautti harhautuksen jälkeen rystyltä toisen rankkarin sisään. Suomen maalilla Aku Koskenvuo puolestaan otti kiinni kaikki neljä venäläisyritystä, johdattaen joukkueensa avausvoittoon.

Kokonaisuutena pikkuleijonat oli hallitsevampi ja luistelevampi osapuoli, sillä esimerkiksi jäähyosastolla venäläiset ottivat kuusi kaksiminuuttista, kun taas suomalaisille vihellettiin vain kaksi rangaistusta. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, sillä etenkin venäläisten maalin eteen oli vaikea päästä. Ottelun edistyessä kiekkovarmuutta alkoi kuitenkin näkyä enemmän, jolloin maalipaikkojenkin määrä kasvoi.

Laukausten valossa Ivanov piti Venäjän mukana pelissä, sillä suomalaiset laukoivat tuplasti vastustajaa enemmän, lukemien ollessa 56–28. Suomalaisten karkeat virheet kuitenkin pitivät isot lukemat tasaisina, sillä ainakin kaksi vastustajan maaleista käytännössä lahjoitettiin vastustajalle.

Suomen varsinaisen peliajan maaleista vastasivat 1. erässä Samu Salminen ja 3. erän lopussa myös rankkareissa onnistunut Ville Koivunen sekä Saku Tuomaala, joka toi pikkuleijonat riemukkaasti 3–3-tasatilanteeseen vain reilu minuutti ennen kolmannen erän päätöstä. Kirivaihe oli alkanut jo aikaisemmin kovan karvauksen ja painostuksen lisääntyessä, mutta sen katkaisi hetkellisesti ikävä loukkaantuminen noin viisi minuuttia ennen täyttä aikaa.

Pelottava loukkaantuminen

Suomalaishyökkääjä Oliver Kapasen luistimet osuivat karvaustilanteessa eri suuntaan luistelevan venäläispuolustajan luistimiin, jolloin Kapanen lensi pahannäköisesti pää edellä laitaan melko kovalla vauhdilla. Linjatuomari oli hyvin hereillä tilanteessa ja vihelsi pelin heti poikki. Kapanen oli jään pinnassa useita minuutteja, mutta kaikeksi onneksi tv-kuvassa näkyi, että hänen jalat ja kädet liikkuivat ennen kuin hänet nostettiin paareille ja kuljetettiin ulos kaukalosta.

Alla raju loukkaantumistilanne.

Suomen näkyvimpiin kuulunut hyökkääjä Brad Lambert saalisti syöttöpisteen 3–3-tasoitusmaaliin. Vaikka rankkari ei uponnutkaan, niin Lambertista tulee olemaan joukkueelle paljon iloa erityisesti kiekkovarmuutensa ja luisteluvoimansa ansiosta. Rinnalle pitää vain löytää sopiva tutkapari rytmittämään peliä ja luomaan maalipaikkoja.

Suomi kohtaa seuraavaksi Tshekin, joka kaatoi avausottelussaan Saksan lukemin 3–1. Ottelu pelataan keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa kello 04.00.

Ruotsille historiallinen murskatappio

Puolustava vuoden 2019 maailmanmestari Ruotsi koki yöllä historiansa pahimman tappion, kun se jäi totaalisesti Kanadan jalkoihin. Lopputulos 1-12 oli täydellinen nöyryytys ja Ruotsin alle 18-vuotiaiden kiekkohistorian pahin tappio. Edellinen oli vuodelta 2003, kun Ruotsi hävisi niin ikään Kanadalle 8-1.

Tulokset

Alle 18-vuotiaiden jääkiekon MM-kisojen kahden ensimmäisen päivän otteluiden tulokset:

Tshekki – Saksa 3–1
Valko-Venäjä – Ruotsi 1-5
Latvia – Sveitsi 2–4
Venäjä – USA 7–6 ja.