Poliisi: Huoltomiehiä esittävä rikoskopla ryövää vanhuksia Helsingissä


Poliisi pyytää apua Helsingissä viime päivinä tapahtuneiden rikosten selvittämisessä.

Poliisille on ilmoitettu neljästä epäillystä varkaudesta ja maksuvälinepetoksesta, joissa kohteet olivat vanhuksia. Noin 30-40-vuotiaat epäillyt pääsivät vanhusten asuntoihin esiintymällä huoltomiehinä ja anastivat vanhuksilta rahaa tai maksukortteja, joilla on nostettu automaateista rahaa.

Poliisi muistuttaa, että huoltomiehen käynnin tarkoituksen voi selvittää huoltoyhtiöstä tai isännöitsijältä. Näillä tahoilla on tieto taloyhtiöissä tehtävistä korjauksista ja tarkastuksista. Aina kun omaan asuntoon pyrkii vieras ihminen, on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Epäillyt tapaukset

Lauantai 16.1.2021

Maanantaina 18.1.2021 poliisille ilmoitettiin lauantaina 16.1. Vuosaaressa Retkeilijänkadulla tapahtuneesta epäillystä rikoksesta. Vanhus tapasi asuntonsa ulkopuolella kaksi nuorta miestä, jotka pyysivät päästä lataamaan puhelimiaan. Käynnin yhteydessä miehet anastivat pankkikortin ja tunnusluvun. Pankkikortilla nostettiin käteistä rahaa automaatista. Miehet olivat 30–40-vuotiaita, tummatukkaisia ja heillä oli tummat vaatteet.

Maanantai 18.1.2021 noin klo 15.15

Munkkiniemessä Riihitiellä asuvalle vanhukselle soitti mies, joka esiintyi huoltomiehenä. Hän ilmoitti ilmanvaihdon tarkastuksesta ja että paikalle tulisi kaksi väliaikaista huoltomiestä. Mies kysyi talon ovikoodia. Vanhuksen luo tuli kaksi pienikokoista miestä, jotka anastivat maksun yhteydessä asukkaan maksukortin. Epäillyt jättivät hänelle toisen maksukortin anastamansa tilalle. Kortilla nostettiin käteistä heti anastamisen jälkeen. Miehet olivat alle 165 senttimetriä pitkiä ja hoikkia. Toisella heistä oli punainen takki tai liivi.

Tiistai 19.1.2021 noin klo 18.10

Kalliossa Hämeentiellä asuvalle vanhukselle kerrottiin puhelimessa, että huoltomies tulee vaihtamaan palovaroittimen. Asuntoon tuli kaksi huomioliiveihin ja maskeihin pukeutunutta miestä, jotka puuhasivat asunnossa ja anastivat lopuksi vanhuksen maksukortin. Kortilla nostettiin heti käteistä rahaa automaatista. Epäillyt olivat noin 30-vuotiaita, pitkiä ja hoikkia. Toisella oli beigen väriset housut ja toisella oli kädessään palovaroitin.

Tiistai 19.01.2021 iltapäivällä

Pihlajamäessä Tiirismaantiellä asuvalle vanhukselle soitti mies, joka esittäytyi huoltomieheksi. Hän tiedusteli, oliko asunnon ilmastointia puhdistettu. Vanhus kertoi, ettei ole, joten mies sanoi tulevansa hoitamaan asian. Mies saapui asunnolle, teki jotain ilmanvaihtoventtiilille ja pyysi korttimaksua. Vanhuksella ei ollut korttia, joten hän antoi miehelle 20 euroa rasiasta, joka sisälsi käteistä rahaa. Mies näennäisesti auttoi vanhusta rasian kanssa. Pian asukas huomasi, että epäilty oli vienyt kaikki rasiassa olevat rahat. Mies oli noin 40-vuotias ja alle 180 senttimetriä pitkä. Hänellä oli mustat lyhyet hiukset ja mustat vaatteet.

Poliisi pyytää edellä mainituista tapauksista havaintoja tehneitä henkilöitä lähettämään tiedot sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT