Pudasjärven vanhustenhoidosta kammottavaa lisätietoa: ”Äitini löytyi tästä lammikosta”


Iijokiseutu uutisoi keskiviikkona Pudasjärvellä sijaitsevan Kurenkartanon hoivayksikön tukalasta tilanteesta.

Lehden mukaan tilanpuutteen vuoksi oli jouduttu järjestämään vuodepaikkoja käytävälle ja majoittamaan ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevia asukkaita väistötiloihin, kaksi hoidettavista jopa kahdeksi kuukaudeksi pommisuojaan.

Kurenkartanon luottamushenkilöt kertoivat Iijokiseudulle, että tieto pommisuojamajoituksesta tuli heille yllätyksenä.

– Näin ei olisi saanut tapahtua, se ei ole oikein, eikä niin voida tehdä. Kaikille tulisi olla tarjolla oma tila säädetyn henkilömitoituksen puitteissa, Pudasjärven hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Sointu Veivo sanoi Iijokiseudulle.

Oulunkaaren vs. vanhuspalvelujohtajan Hannele Pöykiön mukaan tilanne on tällä hetkellä asianmukainen, mutta haastava kunnan ikääntyvän väestön ja ympärivuorokautisen hoidon tarpeen osalta.

Oulunkaaren palvelulautakunnan varapuheenjohtaja Erkki Honkanen puolestaan kertoi Iltalehdelle olleensa täysin viranhaltijalta saamansa tiedon varassa, että pommisuojamajoitus olisi ollut vain tilapäinen ratkaisu.

Nyt Pudasjärven vanhustenhoidon ahdistavaan tilanteeseen on puututtu myös Facebookissa, jossa Simo Tolonen julkaisi iäkkään äitinsä huoneesta kuvan, joka ei sovellu herkille. Kuvassa näkyy osittain mustaksi hyytynyt suuri verilammikko vuoteen vieressä. Päivityksessä Tolonen ihmettelee, että hoitajien käynnistä ei ollut kirjausta edes edelliseltä päivältä.

– Äitini löytyi tästä lammikosta eräänä päivänä Pudasjärven vanhusten asunnosta, jossa pitäs käydä hoitajat useasti päivässä. Asiaa selvitettyään ilmeni ettei esim edelliseltä päivältä ollut mitään kirjauksia onko hoitajat etes käyny paikalla, vaikka mielestäni pitäisi kirjata joka käynti. Ketään en osoita sormella, mutta lämpöpeittein äitimme oli saatu lämpeneen. Mättääköhän joku muukin asia. 🤔

Tolosen mukaan tilanteesta oli aiheutunut äidille myös useita sairaalamatkoja omaan laskuun.

Lähteet: Iijokiseutu, Iltalehti, Facebook

Kuva: Wikimedia Commons

SUOSITUIMMAT