Riitta Väisäsen surun vuosi – molemmat vanhemmat kuolivat


Muun muassa suosikkisarja Kymppitonnia yli kahden vuosikymmenen ajan juontaneella Riitta Väisäsellä, 66, on takanaan raskas vuosi. Hän kertoi surullisista kokemuksistaan Ilta-Sanomille.

Väisäsen molemmat vanhemmat kuolivat 88-vuotiaina viime ja tänä vuonna. Ensin menehtyi yllättäen Riitan isä Pentti Väisänen viime vuoden tammikuussa.

– Isä meni kerrasta. Illalla hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan. Aamulla lääkäri kertoi, että aorta on revennyt. Ehdimme sairaalaan niin, että isä oli vajaa 10 minuuttia hengissä, Riitta kertoo IS:lle.

Väisänen joutui perumaan samalle illalle varatun esiintymisen, joka olisi ollut palkinnon jakaminen Venla-gaalassa.

Pentti oli toiminut 10 vuotta Riitan äidin Ainon omaishoitajana, kunnes tämä siirrettiin palvelutaloon vuonna 2019.

Isän siunauksen jälkeen alkoi korona-aika, eikä Riitta siskonsa Lean kanssa saanut nähdä äitiä kolmeen kuukauteen, koska tämä oli huonossa kunnossa. Ainolla oli muun muassa muistisairaus ja toinen jalka amputoitu.

– Kesällä oli 10 minuutin tapaamisia ulkona, mutta ne eivät olleet äidille helppoja, sillä hänen amputoituun jalkaansa sattui pyörätuolissa istuessa. Syksyllä alkoivat 15 minuutin tapaamiset sisällä. Se oli katastrofi.

Suuren surun lisäksi Väisäsellä on ollut koronan aiheuttamia taloudellisia haasteita.

– On ollut kyllä tiukkaa, kun ei ole ollut koronan takia keikkoja, mutta se on pieni ongelma vanhempien menetyksen rinnalla. Tuntuu hirveältä, että heille ei voi enää soittaa. Synkkiä hetkiä tulee, kun tajuaa kuoleman lopullisuuden. Mutta on levollista ajatella, että äiti pääsi isän luokse.

Väisänen muistelee vanhempiaan huumorintajuisina persoonina. Ei siis ole vaikea arvailla, mistä vuoden 1976 Miss Euroopaksikin valitun kaunottaren tunnetuksi tullut positiivisuus kumpuaa.

Riitan äiti Aino kuoli Orimattilassa palvelutalossa 27.2.2021. Yli 65 vuotta yhdessä viettäneen avioparin yhteistä kuolinilmoitusta koristi sunnuntaina Etelä-Suomen Sanomissa koskettava runo.

Siellä he kulkevat
tähtien rivissä kirkasta vanaa,
äiti ja isä peräkanaa.
Siellä he jollain planeetalla
puutarhakeinussa pihlajan alla
viipyvät ääneti nuoruuden muistoissa. (Lauri Viita)

Raskaan vuoden ja vanhempien kuolemien jälkeisten käytännön järjestelyjen jälkeen Riitta Väisänen aikoo keskittyä omaan terveyteen.

– Nyt ehkä alkaa olla aikaa ja voimia omiin polvi- ja lonkkaleikkauksiin, hän sanoo.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT