Ruokavirasto varoittaa: Pakastemarjoissa norovirusriski


Ruokavirasto tiedottaa, että eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Tästä syystä kaikkien ulkomaisten pakastemarjojen kuumentamista suositellaan ennen käyttöä.

Marjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan. Ruokavirasto muistuttaa, että pakkausmerkinnät voivat olla äkkiseltään harhaanjohtavia. Tuote voi olla pakattu Suomessa, mutta marjat ovat silti peräisin ulkomailta. Tästä syystä alkuperämaa pitää aina muistaa tarkastaa erikseen.

– Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu. Noroviruksen lisäksi myös hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013–2014, Ruokavirastosta varoitetaan.

SUOSITUIMMAT