Saapuuko epätavallinen superhelle piinaamaan Suomea? Ennustekartat tulipunaisena


Suomen kesä on alkanut tavanomaista lämpimämpänä.

Suomessa on nähty jo heti alkukesästä harvinaisen monta lämmintä päivää. Tähän ei näytä olevan tulossa muutosta ainakaan lähiaikoina, sillä alkuviikon sääennusteet lupaavat ennätyshelteitä.

Ilmatieteen laitos twiittaa, että sunnuntain ja maanantain välisenä yönä koettiin Etelä-Suomessa kuluvan vuoden ensimmäinen trooppinen yö, eli yölämpötila ei paikoin laskenut alle 20 asteeseen.

Tämänhetkisten ennusteiden mukaan tiistaista voi olla tulossa kesäkuun kaikkien aikojen lämpimin, kun Itä-ja Kaakkois-Suomessa saatetaan nähdä peräti 35 asteen lämpötiloja. Edellinen kesäkuun lämpöennätys on vuodelta 1935, kun Ähtärissä mitattiin 33,8 astetta.

Lyhyen aikavälin Meps -ennusteet näyttävät Savonlinnan seudulle 35 asteen lukemia. Ilmatieteen laitoksen tutkijan Mika Rantasen mukaan sää voi kuitenkin todellisuudessa jäädä viileämmäksi, jos alueelle osuu paikallinen sadekuuro.

– Ilmamassa on sen verran lämmintä, että siihen liittyy ukonilmaa. On tuurista kiinni, syntyykö sadekuuroja sille alueelle, jolla ilma on kaikkein kuuminta. Pilvisyys on ehkä avainsana, että pääseekö aurinko paistamaan esteettä koko iltapäivän, Rantanen kertoo.

Tiistai on joka tapauksessa viikon lämpimin päivä, mutta 30 asteen lämpötiloihin päästään näillä näkymin osassa Suomea myös keskiviikkona.

Kuvituskuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT