Sanna Marin: Maskipakkoa ei tule, mutta rajoitetusta suosituksesta tehtiin päätös



Valtioneuvosto puoltaa periaatepäätöksellään THL:n kasvomaskisuositusta.

Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että hallitus suosittelee kasvomaskeja mm. joukkoliikenteeseen, koronatestiin matkalle oleville sekä riskimaista saapuvien matkustajien siirtyessä karanteeniin. Myös karanteenin aikana välttämättömän ulkona liikkumisen aikana suositellaan käytettäväksi maskia. Maskia voi käyttää myös alueellisten viranomaisten suositusten perusteella sellaisissa tilanteissa, joissa ei pystytä noudattamaan turvavälejä.

Hallituksen mukaan kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Suosituksen tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronavirustartunnalle. Jokainen hankkii maskin itse, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi suosituksen voimassaoloalueella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (TH) johtaja Mika Salminen kertoi, että 15 minuuttia on raja, jonka ylittyessä suositellaan käyttämään väentungoksessa ja kansoitetuissa sisätiloissa maskia. Tähän sisältyvät myös esimerkiksi kaupat, joissa on paljon ihmisiä.

Etätyösuositus

Tilanteessa, jossa terveysviranomaiset toteavat Covid-19-epidemian olevan alueellisesti kasvussa, hallitus suosittelee, että kyseisen alueen työpaikoilla siirrytään etätyöhön työtehtävien sen salliessa ja edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla. 

Vastaavasti tilanteessa, jossa terveysviranomaiset toteavat epidemian olevan väestötasolla kasvussa torjuntatoimista huolimatta, julkisen sektorin työntekijöiden, joiden työtehtävät sen mahdollistavat, tulisi työskennellä etätyössä mahdollisimman laajasti. Hallitus suosittaa vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille.

Työntekijöiden osalta hallitus ei ota kantaa maskin käyttöön, mutta suosittelee laajaa etätyötä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n, Länsipohjan, Satakunnan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueille.

Riskimaista tuleville koronavirustestaus ja mahdollinen karanteeni

Viranomaisten tekemien koronapäätösten tavoitteena on ehkäistä koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen riskialueilta tulevien henkilöiden mukana.

Hallitus määrittelee ulkomaat liikennevalojen mukaisesti punaiseen (mahdollinen pakkokaranteeni), oranssiin (omaehtoinen karanteeni) ja vihreään (ei karanteenia). Myös maahantulorajalla oleva lääkäri voi määrätä riskimaasta tulevan karanteeniin.

Covid-19-testaukset (terveystarkastukset) tehdään matkustajille tartuntatautilain 14, 15 tai 16 §:n nojalla. Testaukset ovat ensisijaisesti vapaaehtoisia. Jos henkilö ei suostu testaukseen, aluehallintovirasto voi määrätä pakollisen testauksen. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun koneessa on oireisia matkustajia.

Riskialueelta eli ns. punaisesta maasta tulevalle matkustajalle olisi mahdollista tehdä testi ja henkilökohtainen karanteenipäätös 14 vrk:n ajaksi, jos hänen epäillään perustellusti altistuneen koronavirukselle. Näin on esimerkiksi silloin, kun koneessa on oireisia henkilöitä. Päätöksen karanteenista tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Keltaisista maista tuleville on tavoitteena vapaaehtoinen karanteeni. 

Vihreiksi luokitellaan maat, joissa on ollut kahden viikon aikana alle kahdeksan tartuntaa per 100 000 ihmistä.

Lisäksi hallitus pyysi Terveyden ja hyvinvoinninlaitosta selvittämään karanteenin rinnalle vaihtoehtoisia keinoja varmistaa terveysturvallisuus rajanylityspaikoilla, esimerkiksi kaksivaiheista testausta toteuttamalla.

”Liikennevalomaiden” listaa tarkastellaan säännöllisesti.

Lähteet: Valtioneuvoston kanslia, THL

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT