Sisäpiirin tietoa eduskunnan tulevasta maskipäätöksestä!


Halloota.com sai tietää luotettavasta lähteestä suoraan Eduskunnasta, että maskien käyttämistä ei tulla Suomessa määräämään pakolliseksi.

Lähteen mukaan valtiovalta julkaisee ensi viikolla virallisen suosituksen, jonka mukaan kasvomaskia suositellaan käyttämään joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa. Kyseessä ei siis ole pakkomääräys, vaan suositus.

Jo koronapandemian levitessä keväällä monissa maissa määrättiin ns. kansanmaskin käyttäminen pakolliseksi esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä ja kaupoissa. Sittemmin maskin käyttämistä on alettu joissakin maissa motivoida jopa sakkorangaistuksen uhalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ollut keväästä lähtien hyvin varovainen kasvomaskien suosituksen suhteen, sillä sen asiantuntijoiden mukaan kasvomaskin käyttämisestä ei olisi juurikaan vaikutusta muille kuin jo tartunnan saaneille, jotta he eivät levittäisi virusta niin laajalle alueelle yskiessään tai aivastaessaan.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että maskin käyttäminen suojaa myös sen pitäjää, sillä sen on todettu vähentävän koronatartunnan voimakkuutta. Ilman maskia saatu tartunta on ollut oireiltaan voimakkaampi kuin maskin käyttäjän saama tartunta, joka on ollut lievempi ja vähäoireisempi. Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että maskin läpi kulkeutuu vähemmän aerosoleja, jolloin myös tartunnan voimakkuus on lievempi. Asia huomattiin, kun näytteistä selvitettiin tartunnan saaneiden nenäkanavassa olleita virusmääriä.

San Franciscossa sijaitsevan University of Californian tartuntatautien lääkäri, tohtori Monica Gandhi, on todennut, että erilaiset maskit ”suojaavat virukselta erilaisin tehokkuuksin, mutta ne kaikki estävät viruksen sisäänpääsyä”. Tohtori Gandhin mukaan koronaviruksen aiheuttama sairaus voi olla lievempi, jos jotkut viruspartikkelit onnistuvat pääsemään kasvomaskin läpi.

Tohtori Gandhin ja hänen kollegoidensa ihmis- ja eläinnäytteisiin perustuvan tutkimuksen argumentit kasvomaskin suojaavuudesta molempiin suuntiin julkaistaan elokuussa Journal of General Internal Medicine -lehdessä.

Jotta koronapandemia saataisiin maailmanlaajuisesti kuriin, Gandhin mukaan ihmisten tulisi käyttäytyä kuin he olisivat saaneet tartunnan, vaikka he tuntisivat itsensä täysin terveeksi. Ellei ole täyttä karanteenia, ihmiset kuitenkin liikkuvat ja ovat tekemisissä toistensa kanssa, jolloin Gandhin mukaan on helpointa käyttää maskia. Gandhi kuitenkin lisää, että maskien käyttämisellä ei silti tule korvata turvaetäisyyksiä ja huolellista hygieniaa.

Empiirisiä havaintoja maskin käytön vaikutuksesta lievempään sairauteen on saatu esimerkiksi risteilylaivoilta, joissa on havaittu koronatartuntoja. Gandhi totesi New York Timesille, että japanilaisella Diamond Princess -laivalla ei vielä helmikuussa pidetty maskeja, jolloin yli 80 % koronatartunnan saaneista sai oireita, mutta kun argentiinalaisella laivalla todettiin maaliskuussa yhdellä matkustajalla kuumetta, kaikille laivan matkustajille jaettiin maskit, ja oireita aiheuttaneiden tartuntojen määrä oli kyseisessä laivassa vain alle 20 %.

Drexelin yliopiston ympäristötieteen insinööri ja riskienhallinnan asiantuntija Charles Haas ihmetteli New York Timesille, miksi maskin käyttämisen on niin pitkään väitetty suojaavan vain yksisuuntaisesti.

– Alusta asti, siinä ei ollut tieteeellisesti mitään järkeä, Haas hämmästeli.

Maat, joissa maskeja alettiin käyttää yleisesti heti viruksen alettua levitä, kuten Japanissa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa, ovat saaneet pidettyä kurissa koronavirukseen sairastuneiden tarvetta sairaalahoitoon ja siihen liittyvien kuolemien määrää jo viruksen alkuvaiheessa.

Nature-lehden artikkelin mukaan jopa täysin oireettomat ihmiset voivat levittää virusta ympäristöön aivastaessaan, yskiessään, laulaessaan, puhuessaan tai jopa vain hengittäessään. Tartunnan saaneet voivat puolestaan olla tartuttavimmillaan jo muutamia päiviä ennen kuin he itse huomaavat edes ensimmäisiä oireita.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT