SS: Kerrostaloyhtiö konkurssiin – ei ollut enää varaa lämmitykseen: ”Näitä tulee nyt olemaan”


Savon Sanomat uutisoi kaavilaisesta kerrostaloyhtiöstä, joka on joutunut hakeutumaan konkurssiin, koska taloyhtiön varat loppuivat.

Kolmen rapun taloyhtiön taloudellinen kurimus alkoi jo toissa keväänä, kun sillä ei ollut varaa korjata yhdessä asunnossa tapahtuneita kaikkia vesivahinkoja, minkä seurauksena yksi rappu laitettiin asumiskieltoon.

Taloyhtiössä olisi pitänyt tehdä putkiremontti sekä uusia lämmitysjärjestelmä ennen talvea, mutta pankista ei saatu lainaa.

– Konkurssi oli ainoa keino. Rahat eivät riittäneet enää kunnossapitoon, eikä lämmitykseen tai yleisvalaistukseen ja lisäksi tulossa oli isoja laskuja, talossa 90-vuotiaan äitinsä kanssa asuva ja taloyhtiön hallitukseen kuuluva Keijo Huldén kertoo.

Konkurssin myötä asuntojen omistajat hyvin todennäköisesti menettävät niihin sijoittamat rahansa ja voi vielä jäädä lainaakin maksettavaksi menetetystä kodista.

Iltalehti selvitti, että Suomessa on tehty viimeisten neljän vuoden aikana yhteensä 14 asunto-osakeyhtiön konkurssia. Sirpa Ihanus kaavilaisesta Retta Isännöinti Oy:sta uskoo, että vastaavia konkursseja tullaan näkemään lähiaikoina yhä enemmän.

Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen toteaa, että taloyhtiöiden talousvaikeudet koskettavat kaiken kokoisia kaupunkeja, ei vain pieniä. Kuormittavia tekijöitä ovat hyväkuntoistenkin talojen korjausvelan kasaantuminen ja rahoituksen saaminen korjauksille.

Järvisen mukaan taloyhtiöiden kannattaisi kerätä korjausvastiketta jo ennakkoon tulevia remontteja varten, jolloin kyseinen omarahoitus voi helpottaa pankkilainan saamista. Toinen vaihtoehto on, että osakkaat ottavat henkilökohtaista lainaa remontteja varten.

Lähteet: Savon Sanomat, Iltalehti

Kuva: Wikimedia Commons

SUOSITUIMMAT